På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Grönsaker

Grönsaksutmaningen

Få barnen att smaka på nya grönsaker är inte alltid så lätt, det kan vara en utmaning. Men ingenting är omöjligt. Med lite humor kan det gå som en lek. Barn bör smaka flera gånger för att tycka om något nytt. Använd spelet Grönsaksutmaningen till att utse de modigaste grönsaksätarna i familjen!

Ibland kan det vara lite svårt att få barn att äta grönsaker... Barn är generellt mer känsliga för smaker och lukter än vuxna. Preferensen för söt smak är medfödd och redan som små tycker vi om det som är sött, men måste lära oss att tycka om det som smakar surt och beskt. Det är också svårare att introducera nya smaker efter två års ålder.

 

I förskoleåldern kan det behövas upp till tio presentationer av nya smaker innan den blir accepterad – det gäller alltså att inte ge upp.

 

Jag har tagit fram Grönsaksutmaningen – ett roligt och pedagogiskt sätt att lära barn att äta grönsaker. Behöver ditt barn en ”morot” kanske ni kan göra en rolig aktivitet tillsammans när alla kryss är ifyllda.

Ladda ner Grönsaksutmaningen och börja kryssa redan till middagen idag!PDF

/Anna Andrée

Skolsköterska

Fyra tips

Tips 1: Champinjoner, lök och selleri är inte lika skumma när barnen inte kan se dem. Finhacka och blanda i pastasåsen!

 

Tips 2: Gör gul potatismos med kålrötter och potatis så glider grönsakerna lättare ner.

 

Tips 3: Smoothies är bra till både frukt och grönt – kan drickas med sugrör eller bli en god glass i frysen!

 

Tips 4: Lägg grönsakerna i en skål och ställ fram innan middagen. Tycker barnen inte om råa grönsaker – prova att koka grönsakerna.

Kontakta oss

Hedenvindskolan

Västbygdsgatan 5

833 33 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 12 januari 2018