Lyssna på sidan Lyssna
Mat upplagd för servering.

Måltider i förskola och skola

Här hittar du mat­sedlar och information om måltider och specialkost. Maten är en viktig del i barn och ungas vardag, den ska ge energi och näring för att orka leka, lära, växa och utvecklas. 

All mat som kommunen producerar är näringsberäknad. Det är viktigt för att vi ska ha kontroll över att måltiderna som serveras uppfyller Livsmedelsverkets rekommentationer och att barn och elever får i sig den näring de behöver.

Laga mat från grunden

Strömsunds kommun har som mål att tillaga så stor del av måltiderna som möjligt från grunden. Våra kök är av varierande storlek. Det minsta köket lagar mat till cirka tio personer dagligen, det största lagar omkring 1.250 portioner varje dag.

Dagligen lagar vi:

 • 500 luncher till förskolor
 • 1.250 luncher till grundskolor
 • 250 luncher till gymnasiet
 • 400 luncher/middagar till äldreboenden

Varje månad lagar vi också 2.000 luncher/middagar till kunder inom hemtjänsten

Ladda ned appen för skolmat

Strömsunds kommun har valt att ansluta sig till Mashie – ett internetbaserat verksamhetssystem för planering och produktion av måltider. Här kan du gå in och söka matsedlar för olika skolor. Med Mashie mobilapp kan du direkt se dagens meny i din iPhone, iPad eller Android-telefon.

Så här laddar du ner appen:

Prenumerera på matsedeln i din kalender

När du har valt en matsedel i appen, går det att prenumerera på den som en så kallad iCalendar. Det innebär att du får matsedeln direkt in i din kalender, till exempel Outlook. Välj iCalendar i funktionsmenyn i appen.

Gemensam matsedel

Matsedeln löper i perioder över tolv veckor. Fisk ska vi servera minst en gång i veckan, helst ska matsedeln innehålla mer fisk och fågel än gris- och nötkött. Varje dag ska det finnas en eller flera lagade rätter, ett väl tilltaget salladsbord samt bröd och dryck.

Möjlighet till specialkost

Kostenheten erbjuder specialkost utifrån medicinska, fysiska och psykiatriska funktionsnedsättningar. Misstänker du att ditt barn behöver specialkost på grund av allergi, sjukdom eller intolerans, ta kontakt med sjukvården eller elevhälsan. Fyll sedan i blanketten för specialkost som du hittar under relaterad information på denna sida.

Meddela frånvaro

Meddela kökspersonalen vid sjukdom, ledighet, praktik eller annan frånvaro om det innebär att ditt barn inte ska äta specialkosten i skolan under en tid. Meddela även köket om specialkosten inte längre behövs eller vid byte av förskola eller skola.

Matsedel i mobil och kalender

Du kan se matsedeln direkt i din mobil och prenumera på den i din kalender.

Så här fixar du det

Matsedel.

Kontakta våra kök

 • Hammerdal
  0644-64 20 13
 • Strömsund
  0670-162 61
 • Hoting
  0671-71 66 28
 • Backe
  0624-51 20 19
 • Kyrktåsjö
  072-587 27 34
 • Gäddede
  0672-41 67 17
 • Jormvattnet
  0672-41 67 17
Eu-flagga+texten: Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska grantifonden för jordbruket.

Kontakta oss

Kostenheten

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: