På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Google translate
Översätt sida
Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.
Alla grundskolor i Strömsunds kommun har tillgång till en studie- och yrkesvägledare och en koordinator för prao. Deras uppgift är att vägleda dig som elev när det gäller utbildning, yrken och arbetsmarknad.
Att du väljer en utbildning som du är intresserad av och har förutsättningar att lyckas med är viktigt, både för dig själv och för samhället. Om du är nöjd med ditt studieval är du mer motiverad att gå klart utbildningen. Det är nödvändigt för dig att ha en gymnasieexamen, för att kunna få ett arbete eller fortsätta studera.
Studie- och yrkesvägledaren ger dig vägledning när det gäller framtida studier på gymnasieskolan samt dina studie- och yrkesval efter gymnasiet. Vägledaren ska hjälpa dig att undersöka och identifiera dina intressen och möjligheter, så att du i slutändan kan göra väl genomtänkta val.
Målsättningen med studie- och yrkesvägledning är
Sammantaget kallas det för att ge dig ”valkompetens” och är något som grundskolans personal arbetar med på många olika sätt i undervisningen. Studie- och yrkesvägledaren har då en stöttande och handledande roll.
Alla grundskolor i Strömsunds kommun har tillgång till en studie- och yrkesvägledare och en koordinator för prao som ger vägledning om utbildningar, yrken och arbetsmarknad. De arbetar tillsammans med lärare och elevhälsa, för att erbjuda så bra vägledning som möjligt. Medicinsk vägledning – vad du bör tänka på utifrån din hälsa när du väljer utbildning – ingår också.
Du kan till exempel få hjälp med att
I Skolverkets film där två elever berättar hur de upplevde sin prao.
Hur fungerar det på en arbetsplats? Vad vill jag arbeta med efter skolan? Att lära känna en arbetsplats under en vecka eller två, är en fantastisk möjlighet för dig att bli medveten om framtida yrkesval. Då det ofta finns lediga tjänster i vår kommun, vill skolan lyfta fram de möjligheter som finns i närområdet.
Elever i årskurs 8 och 9 gör prao (praktisk arbetslivsorientering) under en till två veckor i respektive årskurs. I årskurs 8 ska du praktisera i närområdet, för att bli uppmärksam på den arbetsmarknad som finns där. I årskurs 9 har du möjlighet att praktisera utanför hemorten.
I första hand ordnar du själv prao på en arbetsplats – minst tre veckor i förväg. Ring eller besök arbetsplatsen. Självklart hjälper koordinatorn och studie- och yrkesvägledaren till när det behövs.
Skolan vill helst inte att elever praktiserar på förälders eller släktings arbetsplats. Koordinatorn har en ”praobank” där flera av företagen i kommunen är registrerade, ta hjälp av den om du är osäker på var du vill göra din prao.
Om du behöver resa får du låna ett busskort (gäller inom länet). Om det inte går någon buss får du 200 kronor i reseersättning per vecka. Vill du praktisera utanför hemorten, behöver vi intyg från en vårdnadshavare.
Under praktiken har du möjlighet att äta lunch på någon av skolorna i kommunen, om du inte kan göra det får du 70 kronor per dag i lunchbidrag. För att få bidraget måste du lämna in en närvarorapport som din handledare skrivit under.
I Strömsunds kommun gör alla elever ett språkval inför årskurs 6.
Det är betydelsefullt eftersom språk kan ge extra meritpoäng vid ansökan till både gymnasiet och universitet eller högskola.
Studie- och yrkesvägledning är något som personalen arbetar med på olika sätt inom grundskolan. Det ska hjälpa eleverna i deras val av studieväg och yrkeskarriär.
Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: 13 november 2019