På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Skapande skola

Kulturrådets satsning på Skapande skola är tänkt att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Barn och unga har rätt till konstupplevelser men också till att själva utveckla sitt språk, sin musikalitet och visuella och kroppsliga uttryckssätt. Kulturen ska vara en naturlig del av barn och ungas vardag och lärande.

Skapande skola-bidraget ska användas som ett komplement till skolornas egen kulturbudget, syftet är att långsiktigt integrera kulturella och konstnärliga uttryck i skolan. Syftet är också att eleverna ska möta professionella kultur-arbetare, konstnärer, musiker, skådespelare och ta del av dessa kulturyttringar.


Eleverna ska minst en gång under sin skoltid få besöka en ”riktig” teater, konserthus, kulturhus, biograf, konsthall. För vår del finns dessa institutioner närmast i Östersund, Umeå och Sundsvall.


Skapande skola-bidraget vänder sig  till barn från förskoleklass till årskurs 9. Kommunen har 2018 även beviljats bidrag till Skapande förskola där medel går till kommunens fyra- och femåringar.

Kulturaktiviteter

Under läsåret 2018/2019 genomför vi följande kulturaktiviteter.

Skapande skola

  • På Flykt. Eleverna i årskurs 9 åker till Jamtli, genom realistiska rollspel får eleverna känna på hur det är att vara flykting.
  • Animerad film. Eleverna lär sig tillsammans med animatören och illustratören Malin Almén att skapa animerad film.
  • Cirkusworkshop med Nordcirkus.
  • Författarbesök.
  • Musik-, teater- och dansföreställningar: Lill-Zlatan och morbror raring (Teater Västernorrland), Spegla mig (Riksteatern), Komma ut och Ondskan (Oskar Sternulf), Du stackars barn (Jämtlands kulturkompani),  Typ tjej typ kille typ (Totalteatern) m. fl.

Skapande förskola

  • Dansföreställningen Vinternäsa (Teater Soja).
  • Interaktiva musikföreställningar: Smultron och sång, Bredbytrollen.
  • Dansworkshop med Nordcirkus.
  • Nástegoahti, om den himmelska jakten.
  • Tidsresa på Jamtlis öppna förskola. I ett lekfullt sammanhang får barnen, iförda tidstypiska kläder, genom olika aktiviteter pröva på livet förr.

Fakta

Strömsunds kommuns samtliga kommunala grundskolor har sedan

läsåret 2013/2014 sökt och fått cirka 350.000 kronor per läsår i Skapande skola-bidrag från Statens Kulturråd.


2018 beviljades  även kommunens förskolor för första gången Skapande förskola-bidrag från Statens Kulturråd.

 

Sedan 2019 har kommunens grundskolor en gemensam handlingsplan för kultur i skolan som även innehåller en kulturgaranti.

Kontakta oss

Kultur- och fritidsavdelningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 4 juni 2019