Lyssna på sidan Lyssna

Så minskar du risken för smitta i förskolan

Genom några enkla åtgärder går det att minska smittspridning på förskolan. Här kan du läsa om hur du ska agera för att minska risken att din familj blir sjuk eller sprider smitta till andra barn och personal i förskolan.

Vinterkräksjuka, magsjuka, kräkningar och diarré

Har barnet kräkts eller haft diarré?

Stanna alltid hemma från förskolan. Gäller även om det bara var en gång. Meddela också personalen att du misstänker att ditt barn kan vara magsjukt.

När kan barnet komma tillbaka till förskolan?

Barnet ska ha ätit normalt och inte ha kräkts eller haft diarré på minst 48 timmar (två dygn).

Ska syskon till sjuka barn också stanna hemma?

Vi rekommenderar mycket starkt att hålla syskon till magsjuka barn hemma för att minska smittspridningen.

Hjälper det att tvätta händerna?

Ja, det är mycket viktigt att du ofta tvättar dina och barnens händer noga med tvål och vatten. Det räcker inte att använda handsprit, eftersom handsprit inte påverkar viruset som sprider vinterkräksjuka.

Vad kan jag tänka på hemma?

Använd pappershanddukar istället för tyghanddukar, tvätta alla kläder, lakan och gosedjur i 60 grader, städa noggrant golv och toalett, torka av leksaker, handtag och lampknappar.

Feber och förkylning

Hur länge ska barnet vara hemma?

Barnet ska alltid stanna hemma om det har feber. Sedan ska det vara hemma ytterligare ett feberfritt dygn där du upplever att barnet är piggare.

Om barnet är hängigt

Låt barnets allmäntillstånd avgöra om det kan gå, eller återgå, till förskolan. Tänk på att barnet ska vara så friskt att det orkar med det höga tempot på förskolan med lek och utomhusvistelse. Kanske upplever du barnet som friskt hemma, men det är inte piggt nog för att orka med alla aktiviteter i barngruppen.

Sjuk pojke i sängen.

Tips! Skaffa en akuthink

På förskolor så finns ofta en ”akuthink” som innehåller engångshandskar, plastpåsar och pappersrulle med torkpapper. En sådan kan också vara bra att ha till hands hemma.

Kontakta oss

Rödluvans förskola

Villagatan 7

833 51 Hoting

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: