Genom några enkla åtgärder går det att minska smittspridningen på förskolan. Här kan du läsa om hur du ska agera för att minska risken att din familj blir sjuk eller sprider smitta till andra barn och personal i förskolan.
Vid symtom som kan vara covid-19 ska barnet stanna hemma. Det kan gå tillbaka till förskolan när det är tillräckligt piggt och har varit utan feber i ett dygn.
Stanna alltid hemma från förskolan. Gäller även om det bara var en gång. Meddela också personalen att du misstänker att ditt barn kan vara magsjukt.
Barnet ska ha ätit normalt och inte ha kräkts eller haft diarré på minst 48 timmar (två dygn).
Vi rekommenderar mycket starkt att hålla syskon till magsjuka barn hemma för att minska smittspridningen.
Ja, det är mycket viktigt att du ofta tvättar dina och barnens händer noga med tvål och vatten. Det räcker inte att använda handsprit, eftersom handsprit inte påverkar viruset som sprider vinterkräksjuka.
Använd pappershanddukar istället för tyghanddukar, tvätta alla kläder, lakan och gosedjur i 60 grader, städa noggrant golv och toalett, torka av leksaker, handtag och lampknappar.
Barnet ska alltid stanna hemma om det har feber. Sedan ska det vara hemma ytterligare ett feberfritt dygn där du upplever att barnet är piggare.
Låt barnets allmäntillstånd avgöra om det kan gå, eller återgå, till förskolan. Tänk på att barnet ska vara så friskt att det orkar med det höga tempot på förskolan med lek och utomhusvistelse. Kanske upplever du barnet som friskt hemma, men det är inte piggt nog för att orka med alla aktiviteter i barngruppen. Detta är särskilt viktigt när det förekommer fler sjukdomar än covid-19.
På förskolor så finns ofta en ”akuthink” som innehåller engångshandskar, plastpåsar och pappersrulle med torkpapper. En sådan kan också vara bra att ha till hands hemma.
Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: