Nyhetsarkiv samisk förvaltningskommun
-
Om hundar jagar, river eller skadar ren
| Samisk förvaltningkommun
När det nu är jakttider och antalet hundar i skog och mark ökar vill vi påminna varje hundägare om ansvaret det innebär och vilka regler som gäller om en hund jagar, river eller dödar ren.
-
Utdelning av 2024 års samiska stipendium
| Samisk förvaltningkommun
Måndagen den 20 maj fick Ann-Christin Åhrén och Anne Laila Buljo Åhrén ta emot årets samiska stipendium under det samiska samrådsmötet. Stort grattis!
-
Vi uppmärksammar Samefolkets dag den 6 februari
| Samisk förvaltningkommun
I Strömsunds kommun har den samiska kulturen och det samiska språket ett förstärkt skydd eftersom vi är en samisk förvaltningskommun. Den 6 februari uppmärksammar vi Samefolkets dag på olika sätt genom att bland annat lyfta musik, hantverk och mat. Här finns mer information om aktiviteterna.
-
Minnen från året och saker på gång inför 2024
| Buerie biejjie! God dag! Ännu ett år har gått och här sammanfattar kommunens samiska samordnare vad som hänt och vad som är på gång inför 2024.
-
December: Vinterflytt i renens land
| December heter goeve på sydsamiska, det betyder froströksmånaden. Nu är renarna på bete i vinterland. Buerie jåvle! God jul!
-
November: Vӕtnoe – samisk slöjd och hantverk
| Vӕtnoe är det sydsamiska ordet för slöjd och hantverk. Samerna har i alla tider tillverkat sina redskap och sytt sina kläder, alltid anpassat utifrån material och behov.
-
Medarbetare fick utbildning och föreläsning
| Nyligen besökte Marie B. Hagsgård och Ol-Johán Sikku Strömsunds kommun och utbildade rektorer inom förskola, grund- och gymnasieskola. Marie föreläste även för medarbetare på miljö- och byggavdelningen. Ämnen under dagen var bland annat samisk kultur och samiska markrättigheter.
-
Oktober: Uråldriga mat- och språktraditioner
| Samiska mattraditioner kallas också för samiskt mathantverk. Det är en grundläggande del i den samiska identiteten, precis på samma sätt som renskötseln, språket, slöjden och jojken är. Traditionell kunskap som har vandrat från generation till generation, där hela familjen hjälpts åt med olika sysslor.
-
September: Samiska inslag inom äldreomsorgen
| Torvkåta vid Granbacken, samisk skyltning och samisk mat är några exempel på samiska inslag på särskilda boenden och trygghetsboenden i kommunen. Denna månad berättar vi mer om vad vi gör inom äldreomsorgen.
-
Augusti: Samiskt viste med njalla på hembygdsgården
| På flera platser i Strömsunds kommun finns byggnader som synliggör det samiska arvet. De används vid olika tillfällen, väcker minnen och skapar glädje hos besökarna.
-
Juli: Kalvmärkning – en glädjens familjetradition
| Snjaltje, eller juli på svenska, är månaden då renen fäller pälsen och bara bottenullen blir kvar. Månaden då många andra har semester jobbar renskötande samer, gammal som ung, främst då nattetid med kalvmärkning. Nära släktingar kan också komma för att hjälpa till under denna speciella tid – det är nu samerna får se resultatet av det gångna året. När så många också träffas, så blir det lite extra speciellt även om det är mycket jobb!
-
Juni: Traditionellt midsommarfirande i Ankarede
| Jovnesåhkoeh Åanghkerenjeeruvisnie betyder midsommar i Ankarede på svenska. Så långt det kan minnas och spåras har samerna i norra Jämtland samlats i Ankarede för samvaro och rådslag under några dagar varje år. För samerna i området har Ankarede en historisk och traditionell bakgrund.
-
Maj: Renkalvning – nu börjar renskötselåret
| Maj är renkalvens månad och nu börjar renskötselåret. Varje år återvänder vajorna till samma renkalvningsland till fjälls. Det är en hektisk tid för renskötarna.
-
April: Rätten till det samiska språket i förskola och skola
| Barn och elever har rätt till modersmålsundervisning i förskola och skola. Att få tala sitt eget språk är viktigt för identitet och samhörighet. I Strömsunds kommun sker undervisningen på flera platser.
-
Mars: Aila och LailaMaja för samiska traditioner vidare
| Samerna är ett ursprungsfolk med lång historia. Aila och LailaMaja är två unga samer i vår kommun. De har en viktig roll som bärare av språk, historia och samiska traditioner.
– Jag är stolt över mitt ursprung och vill föra det vidare, säger Aila Olofsson.
-
Ljudstolpe på svenska och samiska om de åtta årstiderna
| Idag den 6 februari är det Samefolkets dag. Därför vill vi lyfta fram den satsning som är gjord vid Strömbacka och Granbacken i Strömsund. Där finns sedan en tid en ljudstolpe för den som vill lära sig mer om de åtta årstiderna.
-
Februari: Samefolkets dag lyser upp i mörka februari
| Den samiska kulturen har stor bredd och traditionerna går långt tillbaka i tiden. Under Kulturveckan som invigs den 4 februari finns ett flertal samiska arrangemang på programmet och kommunen uppmärksammar Samefolkets dag med stämningsfull belysning och flagghissning.
-
Samefolkets dag, stipendieutdelning och samiska evenemang under Kulturveckan
| Måndagen den 6 februari är det Samefolkets dag och det uppmärksammar vi runt om i kommunen. På kvällen blir det en samisk gudstjänst samt stipendieutdelning i Ströms kyrka. Under Kulturveckan, som pågår vecka sex, kan du ta del av en rad samiska evenemang.
-
Januari: Vårt uppdrag som samisk förvaltningskommun
| I januari firar Strömsunds kommun 13 år som samisk förvaltningskommun. Men vad innebär egentligen uppdraget? Jo, bland annat att på olika sätt lyfta och synliggöra samiskt språk och kultur.
-
Nu startar Kulturgryningen i Strömsund
| Onsdag 23 januari kl. 18 öppnar vårens första kulturcafé på Allaktivitetshuset Saga med den lokala gruppen Pink House Band. Sedan följer ett varierat program under sju onsdagar; berättarkvällar, samiska jojkprogram, föreläsning om Strömbygdens historia, teaterföreställning och kammarmusik.
– Gemensamt är att alla uppträdanden startar kl. 19 och att fika ingår i inträdet, berättar kultursamordnare Kerstin Pettersson.
Strömsunds kommun
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
-
Pernilla Gunnarsdotter Persson
Kommunikatör
0670-169 33
-
Gerd Sjöberg
Kommunikatör/Webbsamordnare
0670-161 18
Dela denna sida:
- Innehållsansvarig: Carina Wiik
Senast ändrad/granskad: