Lyssna på sidan Lyssna
Hus på Strömsunds hembygdsgård belysta i blått, gult, grönt och rött.

Rött, grönt, gult och blått är de sydsamiska färgerna. Här används de för att på ett stämningsfullt sätt belysa träden på Strömsunds hembygdsgård. Foto: Martin Hedman

Publicerad:

Februari: Samefolkets dag lyser upp i mörka februari

Den samiska kulturen har stor bredd och traditionerna går långt tillbaka i tiden. Under Kulturveckan som invigs den 4 februari finns ett flertal samiska arrangemang på programmet och kommunen uppmärksammar Samefolkets dag med stämningsfull belysning och flagghissning.

I samband med Kulturveckan infaller Samefolkets dag den 6 februari. På Strömsunds hembygdsgård brukar vi sedan några år tillbaka tända de samiska färgerna rött, grönt, gult och blått som stämningsfullt lyser på träden vilket tydligt går att se för den som kör norrut över Strömsundsbron. Även på bryggan vid Kajen utanför Arbetsmarknadsenheten syns de samiska färgerna under vecka sex.


– Belysningen är ett fint sätt att synliggöra det samiska och det passar bra mitt i mörka februari i samband med Kulturveckan och Samefolkets dag då vi även hissar den samiska flaggan på flera platser i kommunen, säger Aanna Johansson Larsson som är samisk samordnare.

Samiska inslag under Kulturveckan

Hon planerar för flera samiska arrangemang under Kulturveckan. Den 6 februari blir det en samisk gudstjänst där kommunen för första gången delar ut ett stipendium för att stödja och uppmuntra verksamhet inom samiskt språk och kultur inom sydsamiskt område. Under gudstjänsten jojkar också Jörgen Stenberg.

Samisk sångtradition

Jojkning är en samisk sångtradition. Den har en stor variationsrikedom vad gäller till exempel tema, melodi, ton, styrka och tempo. Den kan låta på olika sätt i olika språkområden, och ha en bestämd eller improviserad text. Jojken är ungefär som en minneskonst, ett sätt att i sång gestalta människor, djur, platser eller händelser.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: