Lyssna på sidan Lyssna
Två flickor i samiska kläder.

Aila från Strömsund och LailaMaja från Hammerdal går båda i årskurs nio och är två av de unga samer som bor i kommunen. Foto: Aanna Johansson Larsson

Publicerad:

Mars: Aila och LailaMaja för samiska traditioner vidare

Samerna är ett ursprungsfolk med lång historia. Aila och LailaMaja är två unga samer i vår kommun. De har en viktig roll som bärare av språk, historia och samiska traditioner.
– Jag är stolt över mitt ursprung och vill föra det vidare, säger Aila Olofsson.

Aila Olofsson går i nian på Vattudalsskolan i Strömsund. Hon läser sydsamiska, både som modersmål och som språkval. Hon tillhör Ohredahke sameby som är en av tre samebyar i Strömsunds kommun. I början av februari firade hon och hennes familj Samefolkets dag genom att bära kolten – något hon gör med stolthet.

– Jag känner mig stolt över att vara same, och det känns bra att jag vågar visa upp det, säger hon.

Renskiljning och märkning

Hennes familj är renskötande samer och Aila brukar delta under både renskiljning och renmärkning. Det är en häftig upplevelse, säger hon.

– När jag blir vuxen vill jag också ha renar och skaffa en familj. Jag vill att mina barn ska få uppleva samma fina traditioner som jag har fått göra, säger Aila.


Hon upplever att folk inte känner till så mycket om den samiska kulturen och sättet att leva, men om någon frågar berättar hon gärna. En stark tradition är midsommarfirandet i Ankarede, en plats där Aila trivs och där hon får möjlighet att träffa andra samer, både unga och gamla, och att träna på språket.

– Vi försöker prata ord och meningar hemma. Det är ganska svårt, men det går enklare när man väl har lärt sig, säger hon.

Sitter med i samrådsgrupp

I Strömsunds kommun finns, utifrån minoritetslagstiftningen, en samisk samrådsgrupp med företrädare i frågor som rör förskola, äldreomsorg och det samiska språket, samt representanter för de tre samebyar som finns i kommunen. Här sitter Aila med som representant för de unga samerna i kommunen.

– Jag får föra fram de ungas röst och berätta vilka saker vi vill att det ska satsas på för samer i kommunen. Det känns viktigt att våra tankar och önskningar kommer fram. Bland annat har samrådsgruppen tagit beslut om olika aktiviteter för samiska ungdomar och för äldre, säger Aila Olofsson.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: