Lyssna på sidan Lyssna

Ol-Johán Sikku pratade bland annat om dekolonisering, det vill säga att samerna ska stå upp för sin rätt och visa att de har samma värde och rättigheter som alla andra kulturer i världen.

Publicerad:

Medarbetare fick utbildning och föreläsning

Nyligen besökte Marie B. Hagsgård och Ol-Johán Sikku Strömsunds kommun och utbildade rektorer inom förskola, grund- och gymnasieskola. Marie föreläste även för medarbetare på miljö- och byggavdelningen. Ämnen under dagen var bland annat samisk kultur och samiska markrättigheter.

Marie B. Hagsgård är jurist och expert på minoritets- och urfolksrätt och Ol-Johán Sikku är utbildad civilekonom och har drivit samiska frågor på olika sätt sedan ungdomen.

Samiska markrättigheter och kommunens skyldigheter

Under besöket i Strömsund den 20 oktober fick medarbetarna bland annat lära sig mer om samiska markrättigheter, dekolonisering av det koloniserade Saepmie samt om samers rättigheter och kommunens skyldigheter i kommunal verksamhet.

 

Karin B. Hagsgård lyfte bland annat frågan om hur förskolan och skolan ska främja samers möjlighet att behålla sin kultur, identitet och sitt språk.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: