Lyssna på sidan Lyssna
Porträtt av Doaa.

Doaa Ala Zamel berättar om sin dramatiska flykt från Syrien till Hammerdal. Foto: Sara Adelhult

Pressmeddelande • Publicerad:

Nu startar Kulturgryningen i Strömsund

Onsdag 23 januari kl. 18 öppnar vårens första kulturcafé på Allaktivitetshuset Saga med den lokala gruppen Pink House Band. Sedan följer ett varierat program under sju onsdagar; berättarkvällar, samiska jojkprogram, föreläsning om Strömbygdens historia, teaterföreställning och kammarmusik.
– Gemensamt är att alla uppträdanden startar kl. 19 och att fika ingår i inträdet, berättar kultursamordnare Kerstin Pettersson.

Men detta är långt från hela sanningen. Strömsundsborna har upptäckt Allaktivitetshuset Saga med lokalerna Pelarn och Saga. Olika föreningar och studieförbund använder lokalerna för sina välbesökta aktiviteter.

”Hela huset gungar”

Några exempel är självförsvarskurs för tjejer, olika pensionärsföreningar, danskurser med Thunder bugg och dans, yoga och Kulturbussen från Östersund med Filmrullen. Dagtid undervisar kulturskolans dans- och dramapedagoger i lokalerna.

– Äntligen börjar hela huset att gunga. Vi har aktiviteter för alla åldrar i hela huset, precis så som vi önskat!, jublar ungdomskonsulent Magdalena Sannemo.

 

Under kulturveckan vecka 6 kommer Saga och Pelarn att användas för konserter, föreläsningar, uppvisningar och diverse aktiviteter. Onsdagen 6 februari har till exempel Green Raven Gaming spelkväll på Pelarn samtidigt som Doaa Ala Zamel berättar om sin dramatiska flykt från Syrien till Hammerdal på kulturcaféet en trappa upp.

– Jag vill betona att kulturveckan bjuder på aktiviteter i hela kommunen, säger Kerstin Pettersson.

Aktiviteter i hela kommunen

Järvsö PopFolk (med årets Hans-Erik Dahlgren-stipendiat Sara af Klintberg) framträder i Gäddede, Rossön, Hammerdal och Strömsund. Kulturskolans personal underhåller på kommunens äldreboenden. På Centralbiblioteket kan man se två olika utställningar, gå på hantverkscafé om jämtska vantar och/eller kammarmusikkonsert. På Folkets hus i Strömsund visas utställningen ”Aejlegsvaanhtsh” (marknadsvantar). I Hoting kan man njuta av ”Melodier vi minns” eller varför inte åka till Tullingsås för att låta sig underhållas av Linus Isander?

– Detta är bara en bråkdel av allt det som händer under denna spännande vecka, berättar Kerstin Pettersson.

 

Kulturveckan invigs officiellt på Saga lördagen 2 februari kl. 15.00 med stipendieutdelning, konsert med Järvsö PopFolk och Gustav Jilkers föreläsning ”Frostvikssamernas möte med väckelsen för 100 år sedan”.

 

Mer information
Kerstin Pettersson, kultursamordnare, 0670-162 62
Magdalena Sannemo, ungdomskonsulent, 0670-164 06

Gruppbild

Gruppen Järvsö PopFolk uppträder under Kulturveckan.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: