Lyssna på sidan Lyssna

Samiskt stipendium

Strömsunds kommun delar varje år ut stipendium för att stödja och uppmuntra verksamhet inom samiskt språk och kultur inom sydsamiskt område. Stipendiet är på 8.000 kronor som kan delas mellan två stipendiater.

Det är kommunens samiska samrådsgrupp som utser pristagaren (-arna).

Den du nominerar ska vara same och skriven i Straejmien Tjïelte – Strömsunds kommun. Sista dag för nominera är 14 december 2023.
Uppgifter om den som nominerat
Uppgifter om den som nomineratTidigare mottagare av samiskt stipendium

2023

Lars Einar Jillker

Lars Einar Jillker är en kreativ och uppfinningsrik person med en stark förankring i den sydsamiska kulturen och traditionen. Lars Einar har byggt upp sin hantverkslokal i Gussvattnet, Frostviken, där han spinner tenntråd av hög kvalité på ett modernt sätt, till alla samiska slöjdares glädje. Med Jillkers tenntråd skapas samiska armband, väskor, smycken och självklart sys barmkläden och bälten till kolten med den.


Genom Lars Einar Jillkers stora kunskap och respekt för traditionen hålls det sydsamiska kulturarvet inte bara levande, det lever vidare och får en naturlig plats i nuet. Lars Einar Jillkers tenntråd är mycket uppskattad i många sammanhang och konstellationer.

Nominera till samiskt stipendium

Nominering ska ske senast 14 december 2023. Använd webb­formuläret här på sidan eller skicka med post till:


Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Mottagare av stipendiet 2023

Lars Einar Jillker i Ströms kyrka i samband med den samiska gudstjänsten där han fick motta sitt stipendium. Från vänster prisutdelaren Aanna Johansson Larsson, samisk samordnare i Strömsunds kommun, Ludmilla Josefovna Jillker, Lars Einar Jillker, Ann-Christin Åhrén och kyrkoherde Elisabeth Björklund. Foto: Hans-Erik Jansson.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: