Lyssna på sidan Lyssna

Vindkraftfonder

Strömsunds kommun förvaltar två vindkraftfonder dit Vasa Vind AB årligen avsätter medel. Pengar ur fonderna ska gå tillbaka till fastboende, föreningar och företag runt vindkraftparkerna i Åskälen och Havsnäs för att bidra till ett starkt och livskraftigt lokalsamhälle.

Kommunstyrelsen har beslutat att Strömsunds kommun ska förvalta två vindkraftfonder. Syftet med dessa är att främja utveckling och investeringar som gagnar det allmänna intresset i samhällen och byar som påverkats av utbyggnaden av vindkraftparkerna i Åskälen och Havsnäs.

Intresseföreningar fördelar medel

Varje år avsätter vindkraftsbolaget Vasa Vind AB en del av sin produktionsvinst till respektive fond. Två intresseföreningar, med representanter från byarna, beslutar hur medel ur fonderna ska fördelas.

 • Intresseföreningen för Åskälens vindkraftsfond fördelar medel till Hammerdal, Ede, Fyrås och Håxås.
  Ordförande är Lennart Oscarsson.
 • Intresseföreningen för Flåsjöbygdens vindkraftsfond fördelar medel till Alanäset, Alavattnet, Havsnäs, Järilvattnet, Järvsand, Lövberga och Östra Havsnäs. Ordförande är Lars-Åke Knutsson.

Medel ur fonderna kan sökas årligen av fastboende, föreningar och företag. Pengarna ska gå till att främja turism, infrastruktur, sysselsättning samt natur- och kulturmiljö.

Kommunens uppdrag

Kommunen förvaltar fonderna och bistår med sekreterare vid intresseföreningarnas möten samt sköter

löpande bokföring, utbetalning av bidrag, fakturering samt årsredovisning. Kommunen sköter också den ekonomiska delen för vindkraftfonderna gällande Stamåsen och Sörviken.

Ansökan om medel ur vindkraftfond

Ansökan ur vindkraftfonderna sker via kommunens verksamhetscontroller.

 • Mejl: angelica.texmo(a)stromsund.se eller klicka på namnet i Kontakta oss-rutan här på sidan så öppnas ett mejlformulär.
 • Brev: Strömsunds kommun
  Angelica Texmo
  Box 500, 833 24 Strömsund.

Vid frågor gällande ansökningar, kontakta verksamhetscontroller eller respektive intresseförenings ordförande.

 • Lennart Oscarsson, Åskälens vindkraftsfond, 0670-164 11.
 • Lars-Åke Knutsson, Flåsjöbygdens vindkraftsfond, 070-214 98 58.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: