Lyssna på sidan Lyssna

Foto: Jeremias Åhrén

Publicerad:

December: Vinterflytt i renens land

December heter goeve på sydsamiska, det betyder froströksmånaden. Nu är renarna på bete i vinterland. Buerie jåvle! God jul! 

Vi har kommit till årets sista artikel i Kommunalmanackan som haft temat samisk förvaltningskommun. Det har varit ett spännande år där vi fått möjlighet att lyfta en rad olika ämnen som vi hoppas bidragit till att öka kunskapen om betydelsen av att bevara det samiska arvet i vår kommun.

Gammal historia

Dagens arkeologiska fynd gör att historieböckerna får skrivas om. Samerna nämns år 98 i Tacitus bok Germania, men samernas historia är mycket äldre än så. Det samiska skriftspråket är inte så gammalt, så många av de skrivna källorna kommer från icke-samiskt håll.

 

Urfolket samerna är ett koloniserat folk och har genom tiden blivit fråntagen sin religion som var starkt förknippad med naturen. När det kommer till julen är de samiska jultraditionerna starkt förknippade med bondesamhällets jultraditioner – det kan därför ibland vara svårt att veta vad som är vems tradition.

Äter inte tungspetsen

En tradition som dock än idag lever kvar bland många samer är att de inte äter rentungans spets, även om rentunga kan ätas vid andra tillfällen än bara vid jul. Anledningen är att om du äter spetsen så far du med lögner – alltså du ljuger.

 

Under 1700-talet finns det uppgifter om att julen var en tid då samer var tysta och lugna, men den sedan gällde nog inte bara specifikt samer utan var en utbredd uppfattning bland många i dåtidens samhälle. Många renskötande samer befann sig hos renhjorden oavsett om det var julafton eller inte

För dig som vill veta mer

Är du intresserad av mer läsning om just samer och jultraditioner? Läs gärna Bo Lundmarks samling i ämnet.

 

Buerie jåvle!

God jul önskar vi er alla!

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: