Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Samefolkets dag, stipendieutdelning och samiska evenemang under Kulturveckan

Måndagen den 6 februari är det Samefolkets dag och det uppmärksammar vi runt om i kommunen. På kvällen blir det en samisk gudstjänst samt stipendieutdelning i Ströms kyrka. Under Kulturveckan, som pågår vecka sex, kan du ta del av en rad samiska evenemang.

Kulturveckan, Kulturgryning – då ljuset återvänder, invigs lördagen den 4 februari och pågår under vecka sex. I samband med Kulturveckan firar vi Samefolkets dag den 6 februari med flagghissning på olika ställen i kommunen. Det lyser i de samiska färgerna på hembygdsgården i Strömsund och kajen vid Arbetsmarknadsenheten under veckan vilket tydligt kan ses från Strömsundsbron.

Samisk gudstjänst den 6 februari

Måndagen den 6 februari klockan 19.00 firar vi Samefolkets dag med samisk gudstjänst i Ströms kyrka. Medverkar gör Jörgen Stenberg med jojk och sång, Ann-Christin Åhrén och Aanna Johansson Larsson läser och sjunger på samiska.

Kyrkoherde Elisabeth Björklund och kantor Erika Magnusson deltar under hela kvällen.

Utdelning av nyinstiftat stipendium

Under den samiska gudstjänsten delar Strömsunds samiska förvaltningskommun för första gången ut ett stipendium. Det ska stödja och uppmuntra verksamhet inom samiskt språk och kultur inom sydsamiskt område. Det är kommunens samiska samrådsgrupp som utser pristagaren och i år går stipendiet till Lars Einar Jillker, Gussvattnet, för sina insatser kring tenntråden.

Motiveringen är följande:

”Lars Einar Jillker är en kreativ och uppfinningsrik person med en stark förankring i den sydsamiska kulturen och traditionen. Lars Einar har byggt upp sin hantverkslokal i Gussvattnet, Frostviken, där han spinner tenntråd av hög kvalité på ett modernt sätt, till alla samiska slöjdares glädje. Med Jillkers tenntråd skapas samiska armband, väskor, smycken och självklart sys barmkläden och bälten till kolten med den.


Genom Lars Einar Jillkers stora kunskap och respekt för traditionen hålls det sydsamiska kulturarvet inte bara levande, det lever vidare och får en naturlig plats i nuet. Lars Einar Jillkers tenntråd är mycket uppskattad i många sammanhang och konstellationer”.

Filmvisning den 7 och 8 februari

  • Tisdag 7 februari klockan 13.00 visas filmen om Elsa Laula Renberg: Kvinnen som samlet Sápmi på biblioteket i Strömsund. Fritt inträde.
  • Onsdag 8 februari klockan 19.00 visas filmen Sameblod på biograf Vågen, Folkets hus i Strömsund. Fritt inträde. Från 11 år.

Buerie båeteme! Välkommen!

Stipendiaten Lars Einar Jillker. Foto: Privat

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: