Lyssna på sidan Lyssna

Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum ska vara märkta med en skylt som har en orange fyrkant med blå triangel och texten SKYDDSRUM.

Skyddsrum

Ett skyddsrum är ett av flera sätt att skydda sig vid fara under höjd beredskap. På Myndigheten för samhällskydd och beredskap kan du se vart ditt närmsta skyddsrum finns.

Skyddsrum ska ge skydd åt befolkningen i krig. Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum är märkta med skylt. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast.


Ett skyddsrum är en del av en byggnad med förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus. Det har speciell ventilation och luftsluss så att man ska kunna minimera verkan från giftiga gaser.

Hitta ditt närmaste skyddsrum

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats finns mer information om var skyddsrummen finns, hur de fungerar och vem som ansvarar för dem.

Skyddrumskarta MSB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alternativ till skyddsrum

Ett skyddsrum är ett av flera sätt att skydda befolkningen vid fara under höjd beredskap. Det finns också andra möjligheter till skydd, till exempel i förstärkta byggnader, källare eller tunnel.

 

MSB har gjort den bedömningen att de som bor på landsbygden eller i mindre samhällen vid krigsfara inte ska söka sig till skyddsrum i tätorten, utan leta upp närmast möjliga ställe att ta skydd, exempelvis en källare.

Frågor och svar om skyddsrum

Om du har ytterligare frågor om skyddsrum, läs på MSB:s webbplats om skyddsrum alternativt kontakta MSB.

Frågor och svar om skyddsrum MSB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: