Lyssna på sidan Lyssna
Omslagsbild: Vigel

Gifta sig

En borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiösa inslag. Vigselförrättaren är utsedd av länsstyrelsen. Vill ni gifta er borgerligt tar ni kontakt med kommunen för att boka tid.

Borgerlig vigsel

Om ni vill gifta er borgerligt krävs en vigselförrättare. De är inte knutna till någon kyrka utan är utsedda av länsstyrelsen efter förslag från kommunen. Ni väljer själva var ceremonin ska äga rum. Det kan till exempel vara på Folkets hus i Strömsund, hemma eller utomhus. Akten utformar ni efter era önskemål i samråd med vigselförrättaren. Efter ceremonin utfärdar vigselförrättaren ett vigselbevis. Vigselförrättaren/kommunens handläggare underrättar Skatteverket.

Bokning av vigsel

Vill ni gifta er borgerligt tar ni kontakt med någon av kommunens handläggare för att boka en tid för vigsel. Handläggarna finns på Folkets hus, Ramselevägen 6 i Strömsund. Du kan också anmäla intresse via vår e-tjänst.

E-tjänst: Borgerlig vigsel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunens handläggare
Annika Baudin eller Andreas Magnusson, 0670-164 00

Folkets hus, Ramselevägen 6 i Strömsund.

Hindersprövning

Före vigseln ska ni göra en hindersprövning för att kontrollera att det inte finns något hinder för äktenskap. Prövningen gör ni hos Skatteverket via telefon
0771-56 75 67 eller via webbplatsen.


Finns det inget hinder för äktenskap får ni blanketterna ”Intyg hindersprövning” och ”Intyg vigsel”. Intyget om hindersprövning gäller i fyra månader. Om någon av er inte är svensk medborgare måste ni kontakta Skatteverket för mer information.


De två intygen, hindersprövning och vigsel, ska ni i förväg lämna till vigselförrättaren eller till handläggarna på Folkets hus.

Vittnen

För att vigseln ska bli godkänd måste två myndiga vittnen närvara. Om ni vill kan vår handläggare ordna vittnen.

Efternamn

Senast i samband med ceremonin ska ni bestämma vilket eller vilka efternamn ni ska bära och meddela dem till Skatteverket.

Kostnad

En borgerlig vigsel kostar 500 kronor om minst en av er är folkbokförd i Strömsunds kommun. För er som inte är folkbokförda i kommunen kostar vigseln 1 000 kronor. Lämnar ni återbud måste ni meddela det till oss senast två dagar innan er bokade tid, i annat fall blir ni betalningsskyldiga.

 

Vigselförrättaren har rätt att få betalt för sina resekostnader. Det kommer ni överens om med er vigselförrättare i förväg.

Att tänka på inför vigseln

  • Skaffa intygen från Skatteverket i god tid före vigseln, intygen gäller i fyra månader.
  • Boka tid för vigsel.
  • Två vittnen ska närvara, bestäm själva vilka eller be kommunen om hjälp.
  • Bestäm vilket efternamn ska ni bära.

Kostnad för vigsel

  • 500 kronor = minst en av er är folkbokförd i Strömsunds kommun.
  • 1 000 kronor = inte folkbokförda i Strömsunds kommun.

Kontakta oss

Folkets hus

Ramselevägen 6

833 35 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: