Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Kommun­almanackan 2023

Årets almanacka har temat Samisk förvaltningskommun och ger oss möjlighet att lyfta en rad ämnen. Samerna är ett av världens ursprungsfolk och det enda i Europa. Gemensamt för urfolken är att de levt på samma plats genom historien, före det att länderna koloniserats. De har en egen kultur, eget språk och egna sedvänjor som skiljer sig från samhället runtomkring. Eftersom vi ligger inom Saepmie var det naturligt för kommunen att år 2010 bli en förvaltningskommun.

Juli

Kalvmärkningen sker mitt i sommaren och är en glädjens familjetradition. Varje renägare har sitt specifika märke, det består av kombinationer av snitt som skärs in i renens öron.

Augusti

På flera platser i Strömsund finns byggnader som synliggör det samiska arvet, till exempel på 
Strömsunds hembygdsgård. Det är en av flera satsningar för att lyfta fram det samiska.

September

Torvkåta vid Granbacken, samisk skyltning och samisk mat är några exempel på samiska inslag på äldreboenden i kommunen. Denna månad berättar vi mer om vad vi gör inom äldreomsorgen.

Oktober

Mat och språk är viktiga för både kultur och identitet. Det betyder mycket att synliggöra traditionerna och det arbetar kommunen med på flera sätt.

November

Vätnoe är det sydsamiska ordet för slöjd och hantverk. Samerna har i alla tider tillverkat sina redskap och sytt sina kläder, alltid anpassat utifrån material och behov.

December

December heter goeve på sydsamiska, det betyder froströksmånaden. Nu är renarna på bete i vinterland, de är väl anpassade till det kalla klimatet.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: