Årets almanacka har temat Samisk förvaltningskommun och ger oss möjlighet att lyfta en rad ämnen. Samerna är ett av världens ursprungsfolk och det enda i Europa. Gemensamt för urfolken är att de levt på samma plats genom historien, före det att länderna koloniserats. De har en egen kultur, eget språk och egna sedvänjor som skiljer sig från samhället runtomkring. Eftersom vi ligger inom Saepmie var det naturligt för kommunen att år 2010 bli en förvaltningskommun.
Kyrkplatsen i Frostviken har en lång tradition som mötes- och samlingsplats för samer i hela Saepmie. Varje midsommar firas det traditionsenligt i Ankarede.
Kalvmärkningen sker mitt i sommaren och är en glädjens familjetradition. Varje renägare har sitt specifika märke, det består av kombinationer av snitt som skärs in i renens öron.
På flera platser i Strömsund finns byggnader som synliggör det samiska arvet, till exempel på
Strömsunds hembygdsgård. Det är en av flera satsningar för att lyfta fram det samiska.
Torvkåta vid Granbacken, samisk skyltning och samisk mat är några exempel på samiska inslag på äldreboenden i kommunen. Denna månad berättar vi mer om vad vi gör inom äldreomsorgen.
Mat och språk är viktiga för både kultur och identitet. Det betyder mycket att synliggöra traditionerna och det arbetar kommunen med på flera sätt.
Vätnoe är det sydsamiska ordet för slöjd och hantverk. Samerna har i alla tider tillverkat sina redskap och sytt sina kläder, alltid anpassat utifrån material och behov.
December heter goeve på sydsamiska, det betyder froströksmånaden. Nu är renarna på bete i vinterland, de är väl anpassade till det kalla klimatet.
Strömsunds kommun
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: