Årets tema är ”Vår nya vardag”. Hur ser den ut i pandemins fotspår? Några av de saker vi borde ta med oss från 2020 har vi valt att skildra i årets almanacka. Det handlar om medmänsklighet och omtanke, om att ställa om istället för att ställa in. Det handlar också om kreativa och digitala lösningar som skapar nya möjligheter när allt inte fungerar som vi är vana. Välkommen du nya vardag!
Årets tema är ”Vår nya vardag”. Hur ser den ut i pandemins fotspår? När vi producerar innehållet i almanackan under november och december 2020 vet vi inte mycket om hur läget kommer att vara under 2021. Vad vi med all säkerhet vet är att livet fortfarande kommer att vara annorlunda. När vi på nyårsafton blickar framåt är det mot en ny vardag, fylld med kunskaper från året som gått och med nya insikter inför framtiden.
År 2020 går till historieböckerna. Några av de saker vi borde ta med oss från året har vi valt att skildra i årets almanacka. Det handlar om medmänsklighet och omtanke, om att ställa om istället för att ställa in. Det handlar också om kreativa och digitala lösningar som skapar nya möjligheter när allt inte fungerar som vi är vana.
Tack för att du valt vår kommun och välkommen att ta del av 2021 års almanacka!
Året med almanackan bjuder på tolv artiklar på temat Vår nya vardag. Alla finns att läsa på webben från den första i varje månad.
Det var i december 2019 världen fick de första rapporterna om ett nytt sars-liknande virus som spreds i Wuhan, Kina. I slutet av januari konstaterades det första fallet i Sverige, en ung kvinna som nyss besökt Wuhan. När antalet smittade ökade i Kina, norra Italien, Iran och Sydkorea tog kommunen snabbt beslut om åtgärder för att lärare eller elever som kanske rest i områdena under sportlovet inte skulle riskera att föra eventuell smitta vidare.
Det kom att bli många ytterligare beslut om åtgärder under 2020 för att minska risken för smittspridning. Mellan mars och september arbetade kommunen i så kallat stabsläge för att snabbare och mer effektivt kunna hantera alla frågor med anledning av pandemin. Tjänstepersoner från kommunens förvaltningar arbetade tillsammans i ett antal stabsgrupper med olika ansvarsområden. Gruppernas uppgift var att bereda ärenden inför beslut i krisledningsgruppen.
– Stabsarbetet innebar ett helt nytt arbetssätt som vi lärde oss mycket av. I uppstarten blev det snabbt tydligt hur viktigt det är med förberedelser och att planer och riktlinjer är ajourhållna för att snabbt komma till ett läge där vi är effektiva, säger Anders Bergman som var stabschef och till vardags miljö- och byggchef.
Hur länge pandemin kommer att pågå är omöjligt att säga, vi befinner oss i en ny vardag. Det har varit en av svårigheterna i hanteringen – att hålla i och ha uthållighet.
– Vi var tidigt ute med att hitta åtgärder som kunde dämpa smittspridningen. Vi var också lite ”tuffare” än Folkhälsomyndigheten vad gäller råd, rekommendationer och nedstängningar. Vi har haft förutsättningar för att kunna dämpa smittspridningen. Både medarbetare och invånare har varit otroligt duktiga på att visa förståelse och följa rekommendationerna. Det har varit en viktig framgångsfaktor, säger Anders Bergman.
En viktig del i kommunens arbete med hanteringen av pandemin har varit – och fortsätter vara – att löpande informera i våra olika kanaler.
Tack för att du tar del av vår information och tar ditt ansvar för att minska smittspridningen. Genom att följa myndigheternas råd kan vi rädda liv, tillsammans!
Vi gör 10.500 exemplar av Kommunalmanackan. Den skickar vi till kommunens invånare och företag samt till våra fritidshusägare i Sverige. Vi delar även ut den i olika sammanhang.
Strömsunds kommun
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: