Lyssna på sidan Lyssna
Mat på en tallrik.

Måltidsservice

På äldre dar eller vid sjukdom blir maten viktigare än någonsin. Många tror att de inte behöver äta så mycket som tidigare i livet. Även om aptiten och portionen minskar förändras inte kroppens behov av vitaminer och mineraler. Undervikt och undernäring är ett betydligt större hälsoproblem än övervikt hos personer över 65 år. Maten kan vara det som sätter guldkant på dagen och bli ett sätt att bevara god hälsa.

Om du inte klarar din mathållning själv kan du ansöka hos biståndsenheten om hjälp av olika slag. Det kan vara inköp av färdiglagad mat eller halvfabrikat från affären. Om du även behöver hjälp att värma maten eller att kunna äta och dricka kan du få den hjälpen hemma. I undantagsfall vid speciella behov kan du få hjälp med viss matlagning i hemmet. 


Ett annat alternativ är att ansöka om leverans av färdiglagad mat i matlådor, så kallas måltidsservice. När du fått beslut om måltidsservice får du välja ett matabonnemang. Det innebär att du väljer hur många matlådor per månad som du behöver.

 

Hemleveransavgift 400 kronor per månad tillkommer.

 Matabonnemang 2024

Alternativ

Antal matlådor

Kronor per månad

1

Två matlådor per dag

4 694

2

En matlåda  per dag

2 347

3

Fyra matlådor per vecka

1 346


Maten lagas lokalt i kök inom kommunens kostverksamhet. Maten är näringsberäknad vilket innebär att den innehåller den näring som behövs i varje portion. Det går att få passande matlådor även för dig som har en överkänslighet för något ämne eller som endast kan äta mat i en viss konsistens.

 

Maten förpackas, märks och kyls ner efter tillagningen. Matlådorna är kalla när de körs hem till dig. Matlådorna levereras två gånger i veckan och ska förvaras i kylskåp för att vara hållbara tills maten värms och äts.  Det är kommunens egen personal som levererar matlådorna.

Kontakta oss

Biståndsenheten

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: