På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Trygghetslarm

Ett trygghetslarm är till för att du ska känna trygghet i ditt hem. Genom att trycka på larmklockan som du har runt handleden eller halsen, kan du vid oförutsedda eller akuta situationer kalla på hjälp. Du kan använda ditt larm dygnet runt.

Larmet består av larmklockan och en trygghetstelefon med högtalare som installeras i eluttag. Larmklockan är vattentät så du kan ha den på dig när du duschar eller badar. Det finns speciellt lättryckta larmknappar anpassade för dig med nedsatt handstyrka.

 

Trygghetslarmet fungerar i din bostad men räckvidden kan variera. Testa gärna ditt larm både inom- och utomhus tillsammans med hemtjänstpersonalen. För din säkerhet är det viktigt att du alltid har larmklockan på dig. Du kan bära den antingen runt handleden eller halsen.

Så här ansöker du om trygghetslarm

Du ansöker om trygghetslarm hos kommunens biståndsenhet. En biståndshandläggare gör sedan en individuell utredning och bedömning av behovet och vilka insatser som kan erbjudas.

Så här fungerar trygghetslarmet

För att larmet ska fungera behöver du ha mobiltäckning eller fiberkabel samt fungerande elledningar. Biståndshandläggare undersöker på plats om kraven uppfylls. Om fiberkabel används bör du vara medveten om att du kan behöva köpa en längre kabel som du bekostar själv.

 

Trygghetslarmen fungerar med ett digitalt system som går över mobiltelefonnätet, så kallad GSM-funktionalitet. Trygghetslarmet behöver både elström och telefonlinje även när du inte är hemma – dra därför inte ur elkontakten från trygghetslarmet när du åker bort. Vid strömavbrott finns det batterier i trygghetslarmet som övertar driften medan strömavbrottet pågår. När batterierna i trygghetslarmet behöver bytas får hemtjänstpersonalen information om detta genom att trygghetscentralen kontaktar dem. Hemtjänstpersonalen har batterier och byter när det behövs.

 

Trygghetslarmet testas automatiskt med regelbundna intervall men det är ingenting som du märker av.

Vad kostar det?

Det kostar 250 kronor per månad att ha ett trygghetslarm. Kostnaden räknas in i maxtaxan. Programmering och installation av larmet samt batterier ingår. Det tillkommer en avgift på telefonräkningen varje gång du larmar.

Uppföljning

När du fått trygghetslarm och det visar sig att du av någon anledning inte kan använda eller kommer ihåg att använda larmet kan biståndshandläggaren ompröva beslutet. Då kan du bli erbjuden andra trygghetsskapande insatser.

Att överklaga ett beslut

Du kan att överklaga beslut enligt socialtjänstlagen om du är missnöjd med beslutet.

Så överklagar du ett biståndsbeslut

Trygghetslarmet ersätter inte larmnummer 112

Blir du akut sjuk och behöver kontakta sjukvård får du snabbast hjälp om du ringer SOS alarm på 112 eller sjukvårdsupplysningen 1177.

Vad händer när du larmar?

  • Trygghetslarmet ringer upp personal på trygghetscentralen som svarar inom några minuter.
  • Behöver du hjälp tar de kontakt med hemtjänstpersonalen.
  • Om hemtjänstpersonalen inte får kontakt med dig när du har larmat, ringer de till dig på telefon.
  • Svarar du inte åker hemtjänstpersonalen hem till dig.
  • Det finns personal dygnet runt som kan ta emot ditt larm.

Kontakta oss

Vård- och socialförvaltningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 4 januari 2017