Lyssna på sidan Lyssna

Keramikrelief – att skapa tillsammans

Numera pryder vackra keramikreliefer Fjällsjöskolan, Frostviksskolan och Grevåkerskolan. Under läsåret 2019/2020 skapade eleverna i årskurs 7 under konstnären Åsa Maria Hedbergs handledning uttrycksstarka reliefer inom projektet Skapande skola.

Syftet med projektet var en fördjupning inom bildämnet med inriktning tredimensionella bilder och keramik/lera, att få en ökad förståelse för sig själv och omvärlden samt att samarbeta och skapa tillsammans.

Att lära känna en konstnär

Varje grupp elever träffade Åsa Maria vid två tillfällen. Inför det första mötet hade eleverna diskuterat fram vad innehållet i deras relief skulle vara och förberett skisser.


Vid första träffen med Åsa Maria bearbetade ungdomarna leran och formade de plattor som skulle bilda hela konstverket och de motiv som skulle pryda plattorna. Eleverna valde vilka färger som skulle användas för glasyren.


Vid den andra träffen monterades den färdigbrända och glaserade keramiken på en stor masonitskiva som slipats och grundmålats. De ordnande en vernissage med tilltugg och Åsa Maria berättade om sitt arbete och livet som professionell konstnär.

Stolta och engagerade elever

Keramikrelief

Se, vilket vackert resultat!

Stolta elever kunde se sitt maffiga konstverk och insåg även hur många små beståndsdelar kan bli något riktigt stort och fint om man planerar noga och hjälps åt i hela arbetsprocessen.


På skolorna har man även använt projektet i den ordinarie undervisningen. I exempelvis kemi där man skapade formerna i polyeten. Berörda pedagoger berättar om hur det skapande arbetet engagerar och motiverar eleverna. Hur det hjälper dem att se samband, dra paralleller till andra ämnen och berikar skolarbetet.

Bilder från arbetet

Klicka på bilden för att förstora den!

Hopp - hoppa - hoppas!

Hopp - hoppa - hoppas!

Kontakta oss

Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: