Att sortera ut sitt matavfall är ett enkelt sätt att göra något riktigt bra – för både människa och miljö. Då kan vi använda matavfallet som en resurs, istället för att låta det gå upp i rök via förbränning. Matåtervinn för matåtervinst!
Broschyr om matavfall.
Matavfallet transporteras till Gästrike Biogas AB:s biogasanläggning fram tills att Jämtland Härjedalens nya biogasanläggning står klar på Gräfsåsen i Östersund.
Biogasanläggningen tar hand om matavfall på effektivast möjliga sätt, genom att låta matavfallet brytas ner av mikroorganismer i en syrefri miljö. Resultatet blir biogas och biogödsel. Gödseln kan användas av regionens lant- och skogsbrukare och biogasen utvinns till fordonsbränsle.
Du får hem allt som ingår i abonnemanget och som behövs för att sortera matavfall; matavfallskärl, matavfallspåsar och matavfallskorg.
Placera matavfallspåsen i påshållaren. Det är viktigt att du använder den luftiga matavfallskorgen som du har fått.
Ställ gärna matavfallskorgen så luftigt som möjligt på lämplig plats i köket. Fäst på vägg, skåplucka eller där det passar dig bäst.
Lägg allt matavfall i matavfallspåsen. Har du blött matavfall (till exempel soppa, sås, gryta) så ska du låta maten rinna av i slasken innan du lägger det i påsen.
Låt matavfallspåsen stå öppen i påshållaren tills du ska slänga den. Det är viktigt att ventilera för att så mycket fukt som möjligt försvinner. Dessutom försvinner dålig lukt.
Fyll endast påsen till den streckade linjen.
Stäng påsen och ställ den på tork- och fryshyllan inuti kärlet.
Låt den stå där tills du bär ut nästa påse.
Håll då utkik efter behållare märkt med nationella symbolen för matavfall så vet du att du slänger i rätt behållare.
Om du hyr din bostad så fråga din fastighetsvärd. Du kan också hämta matavfallspåsar på exempelvis kommunhuset, turistinformationerna, biblioteken och återvinningscentralerna.
Låt blött matavfall rinna av. Fyll inte påsen till brädden och låt den stå öppen i påshållaren innan du slänger den.
Kom ihåg att det bästa avfallet är det som inte blir av. Gör en insats för miljön – se till att mer mat kan ätas upp!
AVA-enheten
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: