Avfall är inte skräp – tvärtom. Avfall som sorterats på rätt sätt kan bli en värdefull resurs. Ju bättre vi sorterar desto mer kan vi återvinna och återanvända. På så sätt sparar vi på jordens resurser.
Vi sköter tömning och transport av hushållssopor till cirka 6.300 åretrunt-bostäder. Dessutom hjälper vi över 1.000 fritidshus och cirka 200 industri- och affärslokaler med deras hushållssopor.
De totala avfallsmängderna ökar varje år, liksom användningen av råmaterial. Det är därför viktigt att avfallet ses som en resurs och vi behandlar det på rätt sätt.
Källsortering innebär att skilja på olika typer avfall. Det är enkelt att separera till exempel tidningar, glas och metallförpackningar innan de slängs. Med rätt sortering och hantering bli detta råvaror för tillverkning av nya produkter. För att nå ett bra resultat behöver du börja med din källsortering redan i köket.
Källsorterat avfall kan du lämna på FTI:s återvinningstationer, ÅVS och på kommunens återvinningscentraler, ÅVC. Bor du i en hyresfastighet finns det ofta möjlighet till någon typ av sortering i fastighetens soprum. Det du lägger i ditt gröna kärl för restavfall, samlas in och går till ett kraftvärmeverk och blir till energi. Från och med hösten 2023 blir det också möjligt att sortera ut ditt matavfall i ett separat kärl som hör till fastigheten.
Det finns lite olika information för dig som vill veta mer.
I vår digitala sorteringsguide får du mer information om de olika typerna av avfall och hur du sorterar rätt.
Bra att sätta upp i trappuppgången eller på kylskåpet! Finns på flera språk.
Så här sorterar du ditt avfall – information på flera språk Öppnas i nytt fönster.
På Förpackningsinsamlingens, FTI webbplats kan du få information på svenska och 25 andra språk, exempelvis engelska, somaliska, finska och arabiska.
Alla förpackningar och tidningar som samlas in återvinns till nya förpackningar eller nya produkter.
Har du hela och rena saker är det mest miljövänligt att lämna/sälja vidare det till någon annan som kan ha användning för sakerna. En sak som har använts kan komma till nytta igen genom att den lämnas exempelvis till en secondhandbutik. Vissa hjälporganisationer hämtar saker om man ringer och frågar.
Återanvändningsbodar finns på samtliga återvinningscentraler i kommunen, där kan du lämna in saker som är hela och funktionsdugliga som någon annan kan tänkas behöva.
Det bästa sättet att hjälpa miljön är att du minskar mängden avfall genom mer miljömedveten konsumtion. Ju mindre avfall du skapar, desto mindre behöver transporteras, sorteras och tas om hand.
Få tips på hur du minskar avfallet på sopor.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Är du osäker på hur du källsorterar dina sopor kan du ta hjälp av sorteringsguiden.
Skriv in det du vill bli av med så får du veta hur det ska sorteras.
AVA-enheten
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: