Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna

Nu samlar vi in ditt överblivna matfett. På så sätt kommer det till nytta och kan återanvändas till att producera nya produkter som stearinljus, tvål och tvättmedel eller biodrivmedel.

Hämta din egen tratt!

Strömsunds kommun har tagit fram en så kallad ”miljötratt”. Tratten är ett hjälpmedel för att du på ett enkelt sätt ska kunna källsortera din använda matolja.

Trattarna hämtar du gratis på någon av kommunens återvinningscentraler.

Det här kan du fylla din flaska med

  • flytande stekfett
  • matolja
  • frityrolja
  • överbliven olja från inlagda livsmedel, till exempel tonfisk, oliver och soltorka­de tomater

Det insamlade fettet får ej innehålla

Mineraloljor så som motorolja och spillolja

Gör så här!

Du skruvar fast tratten på en genomskinlig plastflaska, till exempel en vanlig PET-flaska. Korken till flaskan fäster du inuti trattlocket, för att återanvändas när flaskan är full. Du häller det avsvalnade fettet eller oljan efter stekning och fritering i flaskan med hjälp av tratten, och stänger trattlocket. Trattlocket förhindrar otrevlig lukt och läckage av matolja. När flaskan är full skruvar du av tratten och fäster den på nästa PET-flaska. Skruva på korken på den fulla flaskan och lämna in fettet för återvinning på någon våra återvinningscentraler. Alternativt kan det insamlade fettet slängas i det gröna kärlet för restavfall och gå till förbränning i stället.


Små mängder fett i stekpannan torkas ur med hushållspapper innan den diskas. Hushållspapperet slänger du i ditt matavfall eller i din soppåse.

Stopp!

Häll inte ut matolja och fett från matlagning i köksvasken, eftersom det stelnar och orsakar stopp i avloppsrören.

Kontakta oss

AVA-enheten

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: