Lyssna på sidan Lyssna

Returpapper ska sorteras ut från hushållsavfallet.

Utsorterat returpapper ska du lämna i återvinningsbehållaren för tidningar och returpapper på någon av kommunens återvinningscentraler (ÅVC), eller vid återvinningsstationerna (ÅVS), där du lämnar förpackningar. Om du har ett särskilt insamlingskärl för returpapper där du bor, lägger du dina tidningar och returpapper där i.

Detta är returpapper

Returpapper definieras som dags- och veckotidningar, tidskrifter, kataloger (postorder-, telefon- och resekataloger), reklamblad, broschyrer, pocketböcker, kontorspapper, skriv- och ritpapper samt liknande produkter av papper.

  • Häftklamrar, spiraler och dylikt behöver inte tas bort från tidningar eller block. De avskiljs med magneter och skickas till metallåtervinning.

Återvinning är energismart

Fibrerna i tidningar och papper kan användas om igen och bli till nya tidningar.

Allt kan återvinnas. Även böcker med hård pärm kan återvinnas om den hårda pärmen avlägsnas innan den läggs i återvinningsbehållaren.

Detta är inte returpapper

Sådant som av misstag hamnar i återvinningsbehållaren för tidningarna och returpapper är kuvert, post-it-lappar, julklapps- och presentpapper och böcker med hård pärm.

Tänk på!

Papperskassen som du burit dina tidningar eller returpapper i lägger du i behållaren för pappersförpackningar. Ta även bort plastomslag runt tidningar och reklam och lämna dessa som plastförpackning.

Läs mer om returpappersinsamling i kommunen Öppnas i nytt fönster.

Iphone i hand.

Lägg genväg till sorterings­guiden i din telefon

Surfa in till sorteringsguiden och välj ”Lägg till på hemskärm”. Då har du skapat en app på din telefon.


Direktadress till sorteringsguiden är www.stromsund.se/
sorteringsguide

Kontakta oss

AVA-enheten

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: