Lyssna på sidan Lyssna

Elavfall, diverse elektronik

Elektronikavfall lämnas på kommunens återvinningcentraler, ÅVC. Allt avfall som har sladd eller drivs med batteri räknas om elektronikavfall, till exempel trasiga lampor, mobiltelefoner, vattenkokare och TV-apparater.

Elektronikavfall ska enligt lag sorteras ut och lämnas till återvinning. Elektroniska produkter innehåller både ovanliga metaller och ämnen som kan vara farliga för din hälsa och för miljön om de hanteras på fel sätt. Därför ska du alltid lämna trasig elektronik som inte går att laga till ett godkänt insamlingsställe.

Hur vet jag vad som är elektronikavfall?

En enkel regel är att allt som kan lysa, låta, har en sladd eller går på batteri är elektronik och ska hanteras som elektronikavfall när det slängs.

Lämna elektronikavfall i butik

Butiker med en försäljningsyta för elektronik som är större än 400 m² är skyldiga att ta emot smått elavfall (max 25 cm) från privatpersoner oavsett mängd och oavsett om man köper några elprodukter eller inte.


Du har också rätt att vid köp av större produkt att lämna in en motsvarande produkt. Så köper du en frys så kan du samtidigt lämna in din gamla trasiga frys.

Iphone i hand.

Lägg genväg till sorterings­guiden i din telefon

Surfa in till sorteringsguiden och välj ”Lägg till på hemskärm”. Då har du skapat en app på din telefon.


Direktadress till sorteringsguiden är www.stromsund.se/
sorteringsguide

Kontakta oss

AVA-enheten

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: