Många frågor kan dyka upp när det gäller ditt barns fritidshemsplats. Här ger vi svar på några av de vanligaste funderingarna, informerar om verksamheten och de regler som gäller.
Kommunen erbjuder skolbarnomsorg till barn
Rätt till plats upphör då barnet fyller 13 år. Om vårdnadshavaren har en obetald barnomsorgsavgift till kommunen erbjuder vi ingen fritidsplats förrän skulden är betald.
Fritidshemmen är öppna före och efter skoltid (öppnar 6.30 och stänger 18.30). Lokala avvikelser kan förekomma.
Blir du som vårdnadshavare arbetslös på heltid måste du omedelbart meddela expeditionen i ditt område. Fritidsbarn har inte rätt att behålla sin plats. Rätt till fritids upphör samma dag som du blir arbetslös.
Fritidsbarn har inte rätt att behålla sin plats. Rätt till fritids upphör samma dag som föräldraledigheten börjar.
Barnet har inte rätt till fritids när vårdnadshavaren har semester, sommarlov eller annan ledighet.
Om du som vårdnadshavare får arbete under veckan får du plats enligt arbetstidsschemat. Du har inte rätt till skolbarnomsorg de dagar du inte arbetar. När du fått en längre anställning måste du fylla i ett nytt schema och lämna det på det fritidshem som ditt barn går på.
Infektionsrisken är större när man är i stor grupp. Därför gäller följande regler för att minska smittorisken:
Det är viktigt att ta hänsyn till allmäntillståndet så att ditt barn orkar med vardagen.
När barnet är på fritids erbjuder vi frukost och mellanmål.
Har ditt barn speciella behov kan du kontakta rektor.
Strömsunds kommun har tecknat en kollektiv olycksfallsförsäkring som gäller olycksfall som inträffar under skoltid, fritid och lov.
All fritidshemspersonal har både tystnadsplikt, enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), och anmälningsplikt, enligt socialtjänstlagen (2001:453).
Strömsunds kommun tillämpar så kallad maxtaxa. Avgiften är inkomstrelaterad med ett maximalt högsta belopp per barn. Det betyder att föräldrar med låg inkomst får en lägre avgift, medan de med hög inkomst får en högre avgift.
För att din avgift ska bli rätt måste du varje år lämna dina inkomstuppgifter via e-tjänsten Förskola och fritidshem på webben. Lämnar du inte in dina inkomstuppgifter får du automatiskt den högsta avgiften. Du måste också anmäla om din inkomst förändras, till exempel om du ska vara föräldraledig eller blir arbetslös eftersom det kan påverka avgiften.
Det går bra att betala avgifter via autogiro. Då får du fakturan hem i brevlådan som vanligt och kommunen drar pengarna automatiskt från ditt konto på förfallodagen. För att du ska kunna betala dina räkningar via autogiro, måste du lämna in en blankett där du ger ditt medgivande.
Kommunen erbjuder även e-faktura för barnomsorg. E-faktura beställer du via din internetbank.
Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: