Livsmedelföretagets ansvar
Det är alltid ditt ansvar som livsmedelsföretagare att hålla dig uppdaterad och veta vad som gäller för företaget och att uppfylla lagstiftningens krav. Det är även ditt ansvar som livsmedelsföretagare att servera säker mat.
Livsmedelsföretagaren;
- Ska hos Miljö- och byggavdelningen anmäla om att få sin livsmedelsanläggning registrerad innan man påbörjar sin verksamhet. Det gäller också om man övertar eller förändrar verksamheten.
- Ska i sitt företag, se till att kraven i lagstiftningen uppfylls. Företaget ska även ha rutiner för att kontrollera att kraven uppfylls (EG 178/2002, artikel 17).
- Ansvarar för att personalen har tillräckliga kunskaper om lagstiftning och livsmedelshygien i sin verksamhet.
- Ansvarar för att deras verksamhet uppfyller hygienkraven i EG-förordning 852/2004.
Miljö- och byggnämndens ansvar
Det är Miljö- och byggnämndens uppgifter att;
- registrera livsmedelsanläggningar vid inkommen anmälan.
- genomföra kontroller på registrerade livsmedelsanläggningar. Det betyder att företagets rutiner kontrolleras samt företagets egenkontroll, för att säkerställa att lagkraven uppfylls. Livsmedelsinspektörerna kontrollerar även livsmedelsverksamheten, utifrån till exempel hantering, rengöring, personalhygien, lokalunderhåll etc.
- utfärda föreläggande om vi märker att lagstiftningens krav inte uppfyllts.
- utfärda sanktioner, såsom förbud och åtalsanmälning, om allvarliga avvikelser konstateras. Både föreläggande och förbud kan förenas med vite.
- lämna enklare råd och anvisningar.
Detta ingår inte i Miljö- och byggnämndens ansvar
Miljö- och byggavdelningen;
- lämnar enklare råd och anvisningar, men genomför inte utbildningar för livsmedelspersonal. Det utförs av utbildnings- och hygienkonsulter. Det finns flera skäl till det, men en orsak är att vi inte ska vara konkurrenter till dessa företag.
- upprättar inte ritningar över livsmedelslokaler. Det utförs av konsulter och arkitekter som livsmedelsföretagaren själv får kontakta.
- informerar inte om ny eller förändrad lagstiftning. Det är livsmedelsföretagarens ansvar att hålla sig uppdaterad.