På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Provtagning

Miljö- och byggavdelningen ska kontrollera att livsmedelsföretag följer den lagstiftning som finns. Ett sätt att ta reda på om maten hanteras på ett säkert sätt är att ta prover på livsmedel.

Proverna skickar miljö- och byggavdelningen vidare till ett laboratorium som analyserar provet bakteriellt och ibland också kemiskt. Vi bedömer sedan resultatet för att se om det kan finnas risk för bakterier eller andra ohälsosamma ämnen i livsmedlet. Om vi bedömer att livsmedlet är skadligt för hälsan, eller är otjänligt som människoföda, följer vi upp det upp direkt.

Mikrobiologisk provtagning

Provtagning kan bland annat omfatta mikrobiologisk analys av livsmedel. I de fall analyserna visar höga halter av bakterier visar det att maten inte håller en bra hygienisk kvalitet. Då kan det vara nödvändigt att ta fler prover för att vara säker på att maten inte är farlig att äta.

 

Livsmedlet kan bedömas vara

  • Godtagbart mikrobiologiskt sett är varan bra.
  • Med anmärkning en eller flera av de undersökta mikroorganismerna finns i för högt antal. Livsmedlet är inte farligt att äta men kvaliteten är påverkad.
  • Ej godtagbart förtäring av livsmedlet kan innebära fara för hälsan.

Kontakta oss

Miljö- och byggavdelningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 26 juni 2019