På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Person som dricker öl och röker.

Folköl och tobak

För att få sälja tobak eller folköl krävs det att du gör en separat anmälan till miljö- och byggavdelningen innan du börjar försäljningen. Anmälningsplikten finns för att vi ska kunna informera om bestämmelserna kring tobaksförsäljning. Miljö- och byggavdelningen ska också kontrollera att lagen följs genom att göra tillsynsbesök på försäljningsstället. Vi kan utföra tillsyn på egen hand eller i samarbete med polisen.

Detta gäller vid försäljning av tobak

Med din anmälan ska du även skicka med ett egenkontrollprogram. Det ska innehålla verksamhetens rutiner för tobaksförsäljning. Här är det viktigt att du som näringsidkare utbildar din personal om vilka regler som gäller för tobaksförsäljning. Utbildning ska ske regelbundet (minst årligen). Det är även viktigt att det finns rutiner för utbildning av nyanställd och extraanställd personal. Du får inte sälja tobaksvaror till personer under 18 år.

Detta gäller vid försäljning av folköl

Med folköl menas en dryck som har framställts genom jäsning med torkat eller rostat malt som huvudsakligt extraktgivande ämne, alkoholhalten överstiger 2,25 men inte 3,5 volymprocent alkohol. För folköl kräver vi inte att du skickar med ett egenkontrollprogram vid din anmälan om försäljning. Däremot ska du ha ett egenkontrollprogram på plats i din verksamhet som innehåller rutiner för hur försäljning ska ske.

 

För att få sälja folköl kräver lagen ett visst utbud av livsmedel. I praktiken innebär kravet att du ska ha en registerad livsmedelsanläggning för att få sälja folköl. Försäljningen av folköl ska vara knuten till livsmedelsanläggningen. Du får inte sälja folköl till personer under 18 år.

Sanktioner vid överträdelser

Upprepade eller allvarliga överträdelser av regelverket kan innebära att du blir förbjuden att fortsätta sälja tobak eller folköl. Mindre allvarliga överträdelser kan resultera i ett föreläggande med eller utan vite.

Fördjupad information


Folkhälsomyndigheten är den centrala kontrollmyndigheten för försäljning av tobak och folköl. På deras webbplats finns fördjupad information om vilka regler som gäller vid försäljningen.

Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Miljö- och byggavdelningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 11 juni 2019