På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


HAM-SAM

Namnet HAM-SAM står för hälsa, arbete, migration och samverkan. Information och kunskap om samhället, arbetsmarknad och hälsa ska underlätta integrationen i samhället.

Projektet syftar till att utveckla en hållbar och inkluderande integrationsprocess stärkt med ett hälsoperspektiv för att underlätta nyanlända kvinnors och mäns etablering på arbetsmarknaden och i samhället.

Projektmodell

Projektmodellen bygger på ett helhetsperspektiv och samverkan:

  • Hälsointerventioner i grupp sker inom primärvårdens hälsocentraler och praktisk språkanvändning.
  • Fördjupad samhällsorientering, arbetsmarknadsorientering och stöd ut mot arbete, praktik och studier genomförs i samverkan mellan medverkande kommuner, SFI (svenska för invandrare) och arbetsförmedlingen.
  • Fördjupad samhällsorientering och arbetsmarknadsorientering innehåller både gruppaktiviteter och individuella aktiviteter.

Projektet skapar och utvecklar koncept i Strömsund, Åre och Ragunda kommuner i samverkan med arbetsförmedling och primärvård. Strömsund och Åre har rollen som modellverksamheter för HAM-SAM-konceptet.

Parter

  • Berg, Bräcke, Krokom, Ragunda, Strömsund och Östersunds kommuner.
  • Region Jämtland Härjedalen, primärvården i Åre, Strömsund och Ragunda.
  • Arbetsförmedlingen, SFI, Jämtlands gymnasium och Jämtlands vux, Ragunda.

Målgrupp

  • Nyanlända i etableringsfasen, avslutad etableringsfas eller introduktionsersättning.
  • Ensamkommande från 18 år.
  • Utrikesfödda utan flyktingstatus.

Aktiviteter i hälsoskola sker på svenska, därför krävs det vissa kunskaper i svenska språket för att förstå informationen och kunna delta i samtal.

Upplägg Strömsund

Under tolv veckor träffas vi fem halvdagar i veckan. Vi kombinerar gruppträffar med fördjupad samhällsorientering och arbetsmarknadskunskap med hälsoskola. Hälsoskolan pågår under tolv veckor med träff en dag per vecka.

Förlängning av HAM-SAM

HAMSAM förlängs till och med 31 december 2018. Samma upplägg som ovan men med fokus på målgruppen ungdomar. Ungdomar som går gymnasieskolans språkintroduktionsprogram erbjuds att under tolv veckor delta i HAMSAM:s gruppaktiviteter. Det sker i kombination med deras ordinarie studier på gymnasiet.

 

Under förlängningsperioden ska vi genomföra fyra gruppverksamheter.

 

Träffarna är arrangerade av kommunen, Arbetsförmedlingen i Strömsund och Strömsunds hälsocentral.

Relaterad information

Fakta

Projektperiod

1 september 2015 till
31 december 2018


Projektansvarig Strömsund
Rut Sannemo

Broschyr om projektetPDF

Kontakta oss

HAM-SAM

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 13 november 2018