Det bästa avfallet är det som inte uppstår! Att förebygga avfall är att minska mängden avfall och avfallets farlighet. Det är något du gör innan en produkt blir avfall. Det förebyggande arbetet handlar alltså inte om källsortering utan om det vi gör vid till exempel inköp, lagring och användning för att förhindra att produkter blir avfall överhuvudtaget.
Gå uppåt i avfallstrappan
Avfallshierarkin, eller avfallstrappan, är en del av EU-lagstiftningen och säger att avfall i första hand ska förebyggas. I andra hand kommer återanvändning av produkter, i tredje hand återvinning av materialet i avfallet. I fjärde hand ska energin i avfallet återvinnas och i sista hand kommer deponering av avfallet. Ju högre upp i avfallstrappan vi kommer desto mindre påverkas miljön.
Allt avfall var en gång nya produkter. För att producera dem krävdes råvaror, energi och kemikalier. Den största miljöpåverkan under en produkts livscykel sker i de allra flesta fallen vid tillverkningen.
Ju mindre som slängs desto mindre behov av nya produkter och desto mindre påverkas klimat och miljö.
Även om materialet i avfallet kan återvinnas är det bättre för klimatet och miljön att undvika att avfallet
överhuvudtaget uppstår.
Genom att förebygga avfall kan både inköpskostnader och avfallsavgifter sänkas. Det går åt mindre tid för att
hantera produkter och avfall. Arbetsmiljön kan förbättras och lokalerna kan utnyttjas effektivare när behovet
av avfallsutrymmen minskar. Allt detta sparar pengar som istället kan användas till kärnverksamheten.
Genom att förebygga avfall följer vi lagstiftningen och bidrar till att uppfylla nationella och lokala miljömål.
Att förebygga avfall ska prioriteras enligt EU:s avfallshierarki och att avfallsmängderna ska minskas anges
bland annat i det nationella miljömålet God bebyggd miljö och i kommunernas lokala avfallsplaner.
Genom cirkulär avfallshantering kan vi minska behovet av nya råvaror och produkter och förebygga att avfall uppkommer. Ofta är det dessutom ekonomiskt fördelaktigt. Modellerna nedan kan användas både för den egna verksamheten och för produkter och tjänster som ni erbjuder era kunder.
Avfallstrappan beskriver olika steg som kan tas för att åstadkomma en cirkulär ekonomi. Målet är styra bort från att deponera och istället sträva mot att förebygga avfall, alternativt öka energi- och materialåtervinning. Det innebär att produkternas värde bevaras så länge som möjligt i slutna kretslopp, vilket resulterar i minskat avfall.
Förebygg för att minimera avfall
Cirkulära resurser – återanvändning – återvinning
Köp- och sälj funktion istället för produkt
Ekodesign
Förläng produkters livslängd
Använd delningsplattformar
Visst avfall är planerat och ofrånkomligt i produktionen, det kan till exempel vara:
Mycket avfall går att minska eller få bort om man tänker till före, det kan till exempel handla om:
För den som bedriver en verksamhet är det skillnad på hushållsliknande avfall under kommunalt ansvar och verksamhetsavfall.
Företag och verksamheter ska ha ett abonnemang för insamling av restavfall hos kommunen. Med restavfall avses sorterat brännbart kärl- och säckavfall. Med detta avses brännbart avfall som kvarstår när farligt avfall, förpackningar, returpapper, elavfall och annat avfall som omfattas av producentansvar, har sorterats ut från hushållets avfall. Exempel på hushållsliknande avfall är köks- och städavfall från bland annat restauranger, caféer, fikarum, personalmatsalar, väntrum, entréer, toaletter och kontor.
Verksamhetsavfall uppkommer genom den verksamhet som bedrivs i exempelvis industrier, affärer/matbutiker eller tjänsteföretag. Det kan vara lastpallar, färgpatroner, tegel, lergods, porslin, glas och keramik, eller rester från tillverkning såsom trä, plast, metallskrot, betong, cement, och gipsskivor. Verksamhetsutövare ansvarar för att det verksamhetsavfall som uppstår tas om hand och lagras på ett säkert sätt, samt lämnas till en godkänd mottagningsanläggning. Det finns regler för hur olika slags avfall ska förvaras och hanteras, vilket utrymme och vilken utrustning som krävs. Ofta kan entreprenörerna som hanterar avfall hjälpa till med bra förvaringsutrustning och system för avfallshanteringen.
Verksamhetsutövaren har skyldighet att sortera ut:
Producentansvaret innebär att producenten är skyldig att ta tillbaka avfallet och anvisa insamlingsplatser där avfallet i många fall kan lämnas kostnadsfritt. Avfallslämnaren är i sin tur skyldig att sortera ut detta avfall.
Verksamhetsutövaren har skyldighet att sortera ut:
För borttransport anlitas valfri entreprenör med transporttillstånd, alternativt egen borttransport av avfallet. Den som i egen regi transporterar avfall som uppkommit i eller i samband med egen yrkesmässig verksamhet, ska ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen om mängden avfall som ska transporteras är mer än 100 kilo eller 100 liter farligt avfall per år, och/eller 10 ton eller 50 kubikmeter icke-farligt avfall per år. En anmälan ska göras om mängden farligt avfall som transporteras i egen regi är mindre än 100 kg eller 100 liter per år, eller om transport sker av avfall som är undantaget från tillståndsplikten.
Läs mer om vad som gäller vid transport av avfall från egen verksamhet på länsstyrelsens webbplats eller kontakta kommunens miljö- och byggavdelning.
AVA-enheten
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: