Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Avfalls­register för farligt avfall

Farligt avfall kräver särskild hantering eftersom det kan vara till exempel brandfarligt, frätande eller giftigt för människor och miljö. Från och med 1 november 2020 ska alla företag och andra verksamheter som hanterar farligt avfall rapportera in antecknade uppgifter om avfallet till ett nationellt avfallsregister hos Naturvårdsverket.

Regeringen har beslutat om ändringar i avfallsförordningen (2020:614). Det innebär sedan 1 augusti en utökad skyldighet för företag att föra anteckningar om hantering av farligt avfall. Från och med den 1 november ska anteckningarna rapporteras in till ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket.

Vem ska anteckna och rapportera?

Alla som producerar farligt avfall i samband med en yrkesmässig verksamhet, ska föra anteckningar och rapportera till Naturvårdsverket. Det gäller till exempel företag där det uppstår spillolja, färgavfall eller kasserade lysrör.

Läs mer om vad som är farligt avfall i avfallsförordningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

När ska jag anteckna och rapportera?

Innan du gör något med avfallet, till exempel lämnar det vidare till en transportör, ska du göra en anteckning. Du ska anteckna uppgifter om:

  • var avfallet producerats
  • datum för borttransport
  • transportsätt
  • vem som ska transportera bort avfallet
  • avfallets vikt i kilogram
  • den mottagare och den plats där avfallet ska hanteras på annat sätt än genom att mottagaren transporterar eller lastar om det.
  • Senast två arbetsdagar efter det att du har gjort anteckningen ska du rapportera in händelsen till avfallsregistret.

Var finns mer information?

Mer information finns på Naturvårdsverkets hemsida.

Frågor och svar om nya avfallsregistret för farligt avfalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Miljö- och byggavdelningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 23 oktober 2020