På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Omslagsbild: Vy från landsbygden

Bredband på landsbygden

För att bygga fibernät på landsbygden krävs stort intresse för fiber i byn. Det första steget mot en fiberanslutning är att du och dina grannar gör en intresseanmälan till ServaNet. I de allra flesta fall krävs även bidrag för att det ska vara möjligt att bygga.

Som ett steg i arbetet att nå de kommunala bredbandsmålen har Strömsunds kommun ansökt om EU-stöd för fiberutbyggnad på landsbygden.  

EU-stöd för fiberutbyggnad på landsbygden

Kommunen har beviljats EU-stöd från Landsbygdsprogrammet (Europeiska Jordbruksfonden) för utbyggnad av fibernät på landsbygden. Syftet med projekten är att öka tillgången till bredband med hög överföringskapacitet. Målet är att ansluta 80 till 87 procent av hushållen med folkbokförda personer inom området. Följande byar ingår i ansökan:

Byar i anslutning till E45, etapp 1

Fyrån, Bye, Grenås, Fagerdal, Gisselås, Hallviken, Muråsen, Tullingsås, Harbäcken, Öhn, Sikås, Sikåskälen, Gåxsjö, Kakuåsen, Yxskaftkälen, Hall-Håxåsen, Sannaflokälen, Bredkälen, Henningskälen, Bredkälsflon, Ede, Åsen, Håxås, Fyrsjön, Ede, Edefors, Sävselet, Gravasund.

Byar längs Stekenjokkvägen

Ankarvattnet, Ankarede, Stora Blåsjön, Jormvattnet, Jormlien, Blåsjöfallet, Rolandstorp, Kycklingvattnet, Junsternäset.

Hotings ytterområden till Rörström

Västra Hoting, Andersnäset, Valån, Rörström, Kilvamma.

Lövberga till Lillviken och E45 upp till Hoting

Stornäset, Björksjönäset, Brocksjön, Lövberga, Järvsand, Holmsund, Havsnäs, Nyhamn, Västvik, Sörvik, Alanäset, Ringvattnet, Gubbhögen, Lillviken.

Ulriksfors till Alavattnet

Ulriksfors, Risselås, Bygden, Strand, Klövsand, Äspnäs, Alavattnet.

Vågdalen till Rossöns ytterområden

Vågdalen, Stamsele, Färjsundet, Täxan, Bonäset , Sikselet, Norrby, Vängel, Sör-Edsta, Norr-Edsta, Sil, Valåbränna, Silsjönäs, Noret, Sunnansjö, Jansjö, Näset, Ön, Orrnäs, Norrnäs, Bölen. Samförläggning av kanalisation med Eon pågår i Jansjö 2017/2018, vilket är en förberedelse för utbyggnad av fibernätet i byn.

Norråker

Norråker, Nyåker, Abborrholmberget, Nybrännan, Rotnäset, Tjärnmyrberget.

Samförläggning av kanalisation med Eon pågår 2017/2018, vilket är en förberedelse för utbyggnad av fibernätet i byn.

 

Även om bidraget nu är beviljat är intresset att ansluta sig till fibernätet avgörande för att en utbyggnad ska kunna ske.  

Besök ServaNet:s webbplats och sök på din adress för mer information om utbyggnaden i ditt områdelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fast bredband via ADSL-nätet försvinner 2018

Telia har beslutat att påbörja nedmonteringen av kopparnätet i Strömsunds kommun, totalt omfattas 41 byar och cirka 900 hushåll.

 

Berörda kunder får information från sin tjänsteleverantör och erbjudande om alternativa lösningar för fast telefon och bredband.

Fakta

Kommunens mål är att så många som möjligt ska få tillgång till bredband i någon form.

 

Rättigheter till bredband

Enligt svensk lag ska alla ha möjlighet till grundläggande Internet, vilket innebär en anslutning på minst 10 Mbit/s.

 

Från 1 mars 2018 införs en statlig garanti.

Mer information om den statliga garanti

Lagen är teknikneutral, vilket innebär att tillgången till Internet är det viktiga, inte med vilken teknik anslutningen sker.

 

Du kan få bredband genom olika tekniker:

 

Fiberbredband kommer genom till exempel ett stadsnät. Optisk fiber måste dras till fastigheten och anslutas till ett fibernät. Fast uppkoppling via fiber innebär i det närmaste obegränsad kapacitet.

 

Mobilt bredband kommer via det mobila nätet (radio-sändare). Används vanligen i mobiltelefonen eller genom ett modem som kopplas till din dator. En förutsättning är dock att det finns täckning.

 

Bredband via satellit

Om du bor där det inte finns täckning av vanliga nät, kan du använda satellit för ditt bredband.

 

ADSL är bredband från telefonledningen. I takt med att kopparnätet avvecklas kommer bredband via telefonledningen att fasas ut.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 18 april 2018