Lyssna på sidan Lyssna

Guldälggalan 2019

Lördag 28 september var det Guldälggala på Folkets hus i Strömsund. Det blev en festlig kväll. Här är vinnare och motiveringar. Stort grattis alla pristagare och stipendiater!

Årets företagare: Fredrik Persson, TMG service AB

Motivering: Djup ner i berget eller högt upp i luften. Företagaren ser möjligheterna och utvecklas, genom sina medarbetare och kunder, oavsett vart jobben finns.

Välkända globala företag och lokala kunder nyttjar dagens pristagares skicklighet och kompetens.

Han visar vägen och inspirerar näringsidkare att föra vidare Strömsunds kommuns vida kända entreprenörs- och företagaranda mot nya höjder. Att efter en svår olycka resa sig, finna kraft och mod för att fortsätta sin entreprenörsvandring är en styrka som personifierar uttrycket – ingenting är omöjligt.

Årets Eldsjäl: Sven-Olov Lindman

Motivering: Sven-Olov är drivkraften bakom Tåsjöbergets ekonomiska förening, förutom Tåsjöbergets fritidsanläggning äger han och driver hyresfastigheterna i Kyrktåsjö, också skolan i byn.

Sven-Olov är en nyckelperson i Hotingtravet som ger kommunen fin reklam under travveckan. Han är på alla sätt en värdig vinnare av ”Årets eldsjäl” i Tåsjödalen och Strömsunds kommun.

Årets Nybyggare: Barr Sweden

Motivering: Årets nybyggare är ett företag som inte är synligt när du kommer in i Strömsund. Däremot så syns det i media och på nätet. De har fått många utmärkelser för deras exklusiva, ekologiska och högkvalitativa varor, både nationellt och internationellt.

Förutom i Sverige så går deras produkter att köpa ibland annat Storbritannien, Ungern och Estland.

Årets nybyggare har ett miljö och hållbarhetstänk utöver de vanliga – med andra ord ett företag som ligger helt rätt i tiden.

Årets Turismföretag: Lapland Explorer/Fjällsikten (Anders Jonsson)

Motivering: Ett företag bygger på engagemang, entreprenörskap och viljan av att skapa värde för sina gäster/kunder, det vi kallar värdskap. Årets turistföretag omfattar allt detta och har på kort tid sparkat liv i en verksamhet och anläggning som under några år varit vilande. Med nytänk och mycket kort ”startsträcka” när det gäller att skapa nya evenemang, aktiviteter och erbjudanden visar företaget och mannen bakom företaget att ”ingenting är omöjligt”.


Pristagaren var tyvärr inte på plats under Guldälggalan.

Årets Serviceföretag/arbetsplats: ÅVC Strömsunds kommun

Eva-Britt Edin

Motivering: Årets Serviceföretag är ett gäng proffs, det kan vi nog alla som besökt dem skriva under på! Handen på hjärtat så är det nog inte många av oss som förknippar den där överfulla släpvagnen med skräp som något roligt att åka iväg med. Snarare ett ont måste…

Men när man väl kommer fram så möts man av ett gäng hjälpsamma, kunniga och serviceinriktade personer som har ett värdskapstänk utöver det vanliga! ÅVC har blivit ett ställe man gärna återvänder till!

Årets Serviceperson: Eine Holmgren

Motivering: Årets Serviceperson har varit anställd på företaget i snart tio år och är alltid lika glad och positiv på jobbet – en sån som får en att le och skratta!

Årets Serviceperson är omtyckt och sätter alltid kunderna främst.

Med sitt stora kunnande och sitt positiva sätt är han en stor tillgång för Elektra.


Pristagaren var tyvärr inte på plats under Guldälggalan.

Årets Kulturstipendium: Karin Nilsén Andersson

Karin Nilsén Andersson

Motivering: Denna stipendiat tilldelas årets kulturstipendium för sitt slöjdande och återbrukstänk och för att med glädje och lust sprida slöjdandets fröjd bland unga och gamla – som hon gjort i årtionden.

Årets kulturstipendiat uppmärksammas också för sina samarbeten med andra konstnärer, slöjdare, föreningar och organisationer samt för sin lust att inspirera och intressera.

Årets Kulturstipendium: Susanne Östensson Backlund

Motivering: Från sin arbetsplats berikar vår stipendiat kulturlivet med såväl egen konst som utställningar av andra konstnärer. Lovvärt är även engagemanget för barns och ungdomars konstnärliga skapande, genom välbesökta kulturfritids och andra lovaktiviteter.

Vår kulturstipendiats verk har visats på utställningar men kan även upplevas på skolor och hälsocentraler i kommunen.

Årets kulturstipendiat intresserar sig för dekorationsmålning och vill fördjupa sig inom kurbitsmålning genom att gå en kurs hos Åse Larsjo.


Pristagaren var tyvärr inte på plats under Guldälggalan.

Årets Ledarstipendium: Johanna Johansson, Strömsunds ridklubb

Johanna Johansson

Motivering: Årets ledarstipendiat är sedan många år ledare för ”ridlekis”, ledamot i huvudstyrelsen och ideell vikarie i lektionsverksamheten.

Vår stipendiat är positiv, ödmjuk och brinner verkligen för hästar och ridning. Hon sprider god stämning och är ett föredöme inom denna idrott.

Årets Ledarstipendium: Tommy Lövgren, IBK Strömsund

Tommy Lövgren

Motivering: Årets ledarstipendiat är en väldigt duktig, pedantisk ledare som uppfostrar ungdomarna med sitt pedagogiska ledarskap. Han får dem att lyssna med glädje och mycket skämt och hittar även på annat roligt på sidan av planen.

Tommy fixar allt och är otroligt omtyckt av alla, både på plan och utanför. Han är en eldsjäl inom innebandyn.

Pris från Leader 3sam: Nyföretagande för invandrare

Prisutdelare Sören Oscarsson, verksamhetschef samt pristagaren Hassan Albittar.

Kontakta oss

Näringsliv och utveckling

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: