Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Guldälggalan 2018

Lördagen den 29 september var det glitter och glamour på årets Guldälggala som traditionsenligt hölls på Folkets hus i Strömsund. På plats var ett stort antal företagare, men även privatpersoner, som under festliga former fick en trevlig kväll under ledning av konferencier Linus Isander från Föllinge. Under kvällen delades tio priser ut. Här läser du om alla pristagare.

Årets företagare 2018: Peder Högström, P.Högström Heavy Equipment AB.

Motivering till Årets företagare: I inlandet verkar en entreprenör som bidrar till näringsliv, kultur- och samhällshällsarrangemang. Sinnet för affärer där andra ser problem – ser han möjligheterna. Man ser inte ofta hans namn i vardagsbruset men när folket ropar på hjälp och engagemang så hissar han sin flagg och ställer gärna upp. Han visar vägen för kommande generation av näringsidkare i kommunen, inspirerar företagare som kan se möjligheter före begränsningar och föra den unika entreprenörs- och företagaranda vidare. Genom god lönsamhet, stort mod och ett gott sinne för affärer, bryter och krossar han mark, transporterar tungt, brett och långt och driver maskinhandel i den större divisionen.

Årets turismföretag: Jormvattnets fiskecamp

Motivering till Årets turismföretag: Att Årets Turismföretag är entreprenörer råder det inga som helst tvivel om. De har drivkraften, är modiga, målinriktade men ser framför allt möjligheter. Möjligheten att bo kvar i sin hemby och ta över driften av en anläggning som funnits sen slutet av 80-talet, utveckla den i genuin samklang med sina gäster och andra aktörer i byn, det är att ”gräva där man vill stå” och skapa en gemensam framtidstro!

Årets Serviceperson: Linnea Bergström

Motivering från privatperson: Årets Serviceperson

Årets serviceperson gör en strålande insats för sin hembygd och värnar om dess utveckling. Hen ser till att både unga och gamla, nyinflyttade och flyktingar får en given plats i samhället. Årets serviceperson betyder så mycket likaväl för kommunen som för föreningarna i byn och alla boende. Hennes kreativitet är omvittnad och hon rycker in varhelst det krävs en insats.

Årets Serviceföretag: Restaurang Fjällripan, Stora Blåsjön (ej på plats för att ta emot priset)

Motivering från privatperson: Årets Serviceföretag

Företaget som satsar på god, vällagad mat med glimten i ögat och ett genuint värdskap. Att inte bara en gång, utan två gånger bryta upp för att flytta hela familjen till nordligastenJämtland för att tillsammans med bymedlemmar utveckla anläggningen, det kräver framtidstro, engagemang och stort entreprenörskap. Många är vi som ”vallfärdar” till norra delen av vår kommun för att få äta… Petra och Umbertos otroligt goda mat.

Årets Eldsjäl: Roger Sannemo

Motivering Årets Eldsjäl: Eldsjäl är en person som har en brinnande entusiasm för något. Eldsjälen engagerar sig ofta ideellt och gör det där lilla extra för att det ska hända saker. Årets eldsjäl har lagt ner sin själ och tid för att vi ska få roa oss här i Strömsund.

Eldsjälen har kämpat med Dundermarknaden i många år, men det FINNS även många andra evenemang som inte hade blivit av utan hans medverkan.

Årets Nybyggare: Vattudalen Whisky HB

Motivering Årets Nybyggare: De bränner och brinner med sin oräddhet, entusiasm, viljestyrka och sin fantastiska förmåga att alltid prova något nytt. Genom professionell förädling av Ströms Vattudals rena vatten sätts norra Jämtland på kartan där de ädlaste drycker buteljeras med vildmarken runt hörnet.

Kulturstipendium: Martin Hedman

Motivering till Kulturstipendium: Denna stipendiat har ett stort intresse att lära andra. Både bakom kameran och i rollen som arrangör av workshop med professionell fotograf strävar personen efter kvalitet och fokuserar på förnyelse och förbättring. Personens verk har synts i olika sociala medier, i tidningar och även i tv. Hen delar med sig av sina verk och sprider en vacker bild av Strömsund och Jämtland. För sitt brinnande intresse för fotografering, stora engagemang för konstformen inom föreningsarbetet och för att personen sätter Strömsund på kartan.

Kulturstipendium: Per Wik

Motivering Kulturstipendium: Denna kulturstipendiat är en mångsysslare inom kulturella uttryck. Personen har stått på scenen i olika konstellationer inom musik och teater, nu senast i Arnljotspelen. Stipendiaten har många uttryck såsom dans, musik och sång. Hen målar även under sin fritid och har ställt ut sin konst under konstens vecka i Hammerdal. Vi kan även lägga till barnboksförfattare till raden av konstyttringar. Stipendiatens bok finns i alla bibliotek i kommunen och även till försäljning på flera platser.

Ledarstipendium: Ida Sundin, Backe IF

Motivering Ledarstipendium: Årets ledarstipendiat är en engagerad ledare som offrar nästan all sin fritid för barn och ungdomar i Backe och alltid sätter barnens främsta först. Hen har ett stort engagemang när det gäller barnidrott. Stipendiaten tar fram barnens glädje och nyfikenhet i träningen samt arbetar för att inga barn ska slås ut på grund av tidiga ”elitsatsningar”.

Ledarstipendium: Mattias Ljus, Action Air Strömsund

Motivering Ledarstipendium: Årets ledarstipendiat har under cirka 1,5 års tid startat upp och fått till en väl fungerande förening, som har lockat till sig många ungdomar. Hen har från första stund lagt ner sin själ för att intresserade ungdomar ska få pröva denna sport och den 17 till 18 mars 2018 anordnade föreningen sin första stora tävling, som blev jättelyckad.

Årets världsmästare: Emil Martinsson

Skytten Emil Martinsson från Hall-Håxåsen uppmärksammades också för sina fina prestationer under VM i Sydkorea. Emil är en av de lokala idrottare som Strömsunds kommun har ett marknadsföringsavtal med. Han fick ta emot blommor, diplom och en gåva.

Stort grattis alla pristagare!

Kontakta oss

Näringsliv och utveckling

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: