Lyssna på sidan Lyssna

Stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne

Stipendiet till minne av tonsättaren/organisten Hans-Erik Dahlgren delas ut för första gången 2017. Stipendiet går till en före detta elev i Kulturskolan som nu arbetar professionellt inom något av Kulturskolans konstområden.

Årligen delas ett stipendium ut till minne av tonsättaren och organisten Hans-Erik Dahlgren. Stipendiet går till en före detta elev i Kulturskolan som numera arbetar antingen hel- eller halvprofessionellt inom något av Kulturskolans konstområden.


Kulturskolans personal föreslår pristagare till barn-, kultur- och utbildningsnämnden som tar beslut. Stipendiet består av ett diplom och en summa på 8.000 kronor. Stipendiet bör delas ut i samband med kommunens kulturvecka.

Mottagare av stipendiet

2023: Ronnie Åström

Ronnie Åström är född 1975 och är låtskrivare, kompositör, musiker och gitarrist. Under uppväxten i Hammerdal och Strömsund startade han bandet Lizzard i Hammerdal. Under sin karriär har han spelat i bland annat Topsy Turvy och Ronnie Åström Band och The Cloudberries tillsammans med Mats Wester från Nordman och Gerry O´Connor från The Dublin Legends. Han musicerar även med Meja och Conny Bloom i Peace Conspiracy.

2023 års pressmeddelande

2022: Erika Sjödin

Erika Sjödin är född och uppväxt i Kyrktåsjö där hon började sin musikaliska bana som elev i musikskolan.

Senare fortsatte hon sin musikstudier vid Mellansels folkhögskola och tog där kantorsexamen. Erika är kantor med passion för körledning och gospel. Sedan 2001 leder hon kören All for One GospelChoir som ger konserter i och utanför landets gränser.

2022 års pressmeddelande

2021: Mikael Rönnberg

Mikael Rönnberg är anställd som ö-musikant i Røsts kommun i Norge. Han undervisar på Nord Universitet i Bodø och är även en aktiv frilansmusiker. Mikael har en bred musikalisk bakgrund och är utbildad pianist, sångare och kyrkomusiker med lång erfarenhet som körledare, sångpedagog, ackompanjatör, bandmusiker och dirigent. Stipendiet delas ut digitalt under Kulturveckan och Mikael kommer att göra konserter när man lättat på corona-restriktionerna.

2021 års pressmeddelande

2020: Elin Jonsson

Elin Jonsson är musiker, riksspelman och pedagog från Strömsund. Hon är bosatt i Umeå och arbetar som fiolpedagog och frilansande musiker. Elin är aktiv i flera olika band som spelar konserter i hela Europa. Stipendiet delas ut söndagen 2 februari på Allaktivitetshuset Saga i samband med invigningen av Kulturveckan. Då kommer Elin Jonsson också att göra en konsert.

2020 års pressmeddelande

2019: Sara af Klintberg

Sara af Klintberg har många strängar på sin lyra. Förutom att undervisa i sång på musiklinjen på Slottegymnasiet i Ljusdal är hon medlem i vokalgruppen Baravox, producerar barnteaterföreställningar, komponerar egna låtar och är medlem i gruppen Järvsö PopFolk. Även 2019 delas priset ut i samband med invigningen av kulturveckan.

2018: Matti Norlin

Matti Norlin är en av Sveriges bästa bluesgitarrister men även en ambassadör för folkmusiken i olika konstellationer. Allt från lovordade gruppen Skrömta till att tolka och föreviga lokal folkmusik från hemtrakterna i Tåsjö. 

Utöver detta är Matti även frontfigur i gruppen Badge som blivit kritikerrosade för sin musik. I år delas priset ut i samband med invigningen av kulturveckan.

2017: Håkan Dahlén

Håkan Dahlén är en av Sveriges främsta konsertorganister med både skivinspelningar och en lång rad konserter bakom sig. Han har också varit drivande i arbetet med Tåsjö kyrkas unika orgel och klockspel. I år delas priset ut i samband med Musik vid Tåsjö stränder helgen efter midsommar.

Hans-Erik Dahlgren arbetade under ett antal år som kultur- och fritidschef i kommunen men avled 2012. Han var både en framstående musiker, men framför allt tonsättare känd både nationellt och internationellt. Dahlgren tog initiativ till Berättarveckan i Frostviken som blev en stor succé.

Kontakta oss

Kultur- och fritidsavdelningen

Centralbiblioteket, Myrgatan 4

833 35 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: