Lyssna på sidan Lyssna

Kultur­stipendium

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden delar varje år ut kulturstipendium för att stödja och uppmuntra verksamhet inom litteratur, musik, konst, teater, foto, film, konsthantverk, hembygdsverksamhet med mera. Stipendiet är på 8.000 kronor som kan delas mellan två stipendiater och sökas av enskilda personer.

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden tar beslut om stipendiat. 2022-års stipendieutdelning ägde rum den 6 juni i samband med nationaldagsfirandet på hembygdsgården i Strömsund. 2023 kommer utdelningen att ske på samma sätt.

Kulturstipendium: förslag eller ansökanUppgifter om den som nominerat
Uppgifter om den som nomineratDe senaste fem årens kulturstipendiater

2023

Karin Wöyer Amcoff

Sen första dagen denna kvinna flyttade till Strömsund har det hänt mycket på kulturfronten. Hon har många bollar i luften, anordnat musikaftnar nere på Hembygdsgården. Karins Veranda, påskkärringdanser och Bubbelkvällar för kvinnor och alla dessa teaterföreställningar som vi i Strömsund haft möjlighet att gå på och allt annat hon engagerat sig i. Allt hon gjort för Strömsunds kultursida är helt fantastiskt. Hon är en eldsjäl för kulturen så därför tycker jag att hon är värd årets kulturstipendium.

2022

Hanna Nutti

Hanna Nutti bor och verkar i Grenås utanför Hammerdal. Med sin sång och sitt låtskrivande har hon rönt stora framgångar och nått en bred publik.


Theodor Wiberg Eriksson

Theodor är uppvuxen i Stamsele och var tidigt en stor musikalisk talang. För närvarande studerar han vi Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm.

2021

Tullingsås Hästgård

Tullingsås Hästgård är miljö-, kultur- och kunskapsbevarare. Hästgården sprider sina kunskaper till kommande generationer genom evenemang för barn och vuxna, bevarar gamla redskap och arbetsmetoder genom praktisk användning och utbildning. Miljöhänsyn, kunskap om och respekt för vår hembygds historia gör Elin och Harry till värdiga mottagare av årets kulturstipendium.


Strömsunds Spelmanslag och folkdanslaget Strömslaget

Både spelmanslaget och Strömslaget har under en lång rad av år varit med och spelat och dansat vid många arrangemang. Spelmanslaget och Strömslaget besöker olika äldreboenden i kommunen och sprider glädje med musik och dans, ofta iklädda vackra folkdräkter. Årets kulturstipendiater är väl värda denna uppskattning för sitt stora engagemang och för att de sprider och håller kulturarvet levande.

2020

Margareta Stjerna

Margareta är aktiv inom kulturområdet på många olika sätt och inspirerar genom att musicera, utöva yoga men kanske framförallt genom att skapa fantastiska tavlor. Flera av motiven på hennes tavlor är hämtade från Hammerdal och Frostviken, och sätter på så sätt Strömsunds kommun på kartan. ”Maggan” skapar bilder som sprider solsken och glädje . Hon har dessutom vågat öppna ateljé i Gåxsjö - långt ifrån traditionella "kundstråk", vilket ger hela bygden en nytändning vad gäller konst och hantverk.


Alf ”Putte” Redelöv

Alf har genom åren gjort en stor insats för Strömsund föreningsliv. Han har inspirerat både som skribent i Heimlöuta och som kompgitarrist i Spelmanslaget, folkdanslaget och Mera Drag i Dur. Med musik och ord har han spritt glädje till Strömsundsborna och varit en stor drivkraft och positiv inspirationskälla för sina medmänniskor.

2019

Karin Nilsén Andersson

För Karins slöjdande och återbrukstänk och för att hon med glädje och lust sprider slöjdandets fröjd bland unga och gamla som hon gjort i årtionden. För hennes samarbeten med andra konstnärer, slöjdare, föreningar och organisationer och för hennes lust att inspirera och intressera.


Susanne Östensson Backlund

Från sin arbetsplats på Galleri Katten berikar Susanne kulturlivet med såväl egen konst som utställningar av andra konstnärer. Lovvärt är även hennes engagemang för barns och ungdomars konstnärliga skapande, genom välbesökta kulturfritids och andra lovaktiviteter. Sannas verk har visats på utställningar men kan även upplevas på skolor och vårdcentraler i kommunen. Susanne intresserar sig för dekorationsmålning och vill fördjupa sig inom kurbitsmålning genom att gå en kurs hos Åse Larsjo.

Tidigare kulturstipendiater


Kultur­stipen­dium
– föreslå eller ansök

Ideell förening, organisation eller privatperson kan skicka förslag på stipendiat senast 31 mars varje år. Använd webb­formuläret här på sidan eller skicka med post till:


Barn-, kultur- och utbildnings­nämnden

Box 500

833 24 Strömsund

Kultur­stipen­diat 2023

Karin Wöyer Amcoff

Karin Wöyer Amcoff

Kontakta oss

Kultur- och fritidsavdelningen

Centralbiblioteket, Myrgatan 4

833 35 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: