Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna

Kultur­stipendium

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden delar varje år ut kulturstipendium för att stödja och uppmuntra verksamhet inom litteratur, musik, konst, teater, foto, film, konsthantverk, hembygdsverksamhet med mera. Stipendiet är på 8.000 kronor som kan delas mellan två stipendiateroch sökas av enskilda personer.

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden tar beslut om stipendiat. I oktober 2020 delade nämndens ordförande ut stipendiet i forum anpassade efter stipendiaterna. 2021 års stipendium är planerade att delas ut under aktivitetsdagen Make Your Day den 21 augusti på hembygdsgården i Strömsund. Dagen är tänkt att på olika sätt uppmärksamma tillgänglighet, mångfald och kultur för att få ett samhälle som är till för alla.

Kulturstipendium: förslag eller ansökanUppgifter om den som nominerat
Uppgifter om den som nomineratDe senaste fem årens kulturstipendiater

2021

Tullingsås Hästgård

Tullingsås Hästgård är miljö-, kultur- och kunskapsbevarare. Hästgården sprider sina kunskaper till kommande generationer genom evenemang för barn och vuxna, bevarar gamla redskap och arbetsmetoder genom praktisk användning och utbildning. Miljöhänsyn, kunskap om och respekt för vår hembygds historia gör Elin och Harry till värdiga mottagare av årets kulturstipendium.


Strömsunds Spelmanslag och folkdanslaget Strömslaget

Både spelmanslaget och Strömslaget har under en lång rad av år varit med och spelat och dansat vid många arrangemang. Spelmanslaget och Strömslaget besöker olika äldreboenden i kommunen och sprider glädje med musik och dans, ofta iklädda vackra folkdräkter. Årets kulturstipendiater är väl värda denna uppskattning för sitt stora engagemang och för att de sprider och håller kulturarvet levande.

2020

Margareta Stjerna

Margareta är aktiv inom kulturområdet på många olika sätt och inspirerar genom att musicera, utöva yoga men kanske framförallt genom att skapa fantastiska tavlor. Flera av motiven på hennes tavlor är hämtade från Hammerdal och Frostviken, och sätter på så sätt Strömsunds kommun på kartan. ”Maggan” skapar bilder som sprider solsken och glädje . Hon har dessutom vågat öppna ateljé i Gåxsjö - långt ifrån traditionella "kundstråk", vilket ger hela bygden en nytändning vad gäller konst och hantverk.


Alf ”Putte” Redelöv

Alf har genom åren gjort en stor insats för Strömsund föreningsliv. Han har inspirerat både som skribent i Heimlöuta och som kompgitarrist i Spelmanslaget, folkdanslaget och Mera Drag i Dur. Med musik och ord har han spritt glädje till Strömsundsborna och varit en stor drivkraft och positiv inspirationskälla för sina medmänniskor.

2019

Karin Nilsén Andersson

För Karins slöjdande och återbrukstänk och för att hon med glädje och lust sprider slöjdandets fröjd bland unga och gamla som hon gjort i årtionden. För hennes samarbeten med andra konstnärer, slöjdare, föreningar och organisationer och för hennes lust att inspirera och intressera.


Susanne Östensson Backlund

Från sin arbetsplats på Galleri Katten berikar Susanne kulturlivet med såväl egen konst som utställningar av andra konstnärer. Lovvärt är även hennes engagemang för barns och ungdomars konstnärliga skapande, genom välbesökta kulturfritids och andra lovaktiviteter. Sannas verk har visats på utställningar men kan även upplevas på skolor och vårdcentraler i kommunen. Susanne intresserar sig för dekorationsmålning och vill fördjupa sig inom kurbitsmålning genom att gå en kurs hos Åse Larsjo.

2018

Martin Hedman

Martin har ett stort intresse att lära andra. Både bakom kameran och i rollen som arrangör av workshop med professionell fotograf strävarpersonen efter kvalitet och fokuserar på förnyelse och förbättring. Hans verk har synts i olika sociala medier, i tidningar och även i tv. Martin delar med sig av sina verk och sprider en vacker bild av Strömsund och Jämtland. Med sitt brinnande intresse för fotografering, stora engagemang för konstformen inom föreningsarbetet  sätter Martin Strömsund på kartan.


Per Wik

Per är en mångsysslare inom kulturella uttryck. Han har stått på scenen i olika konstellationer inom musik och teater, nu senast i Arnljot-spelen. Per har många uttryck såsom dans, musik och sång. Han målar även under sin fritid och har ställt ut sin konst under konstens vecka i Hammerdal.

Vi kan även lägga till barnboksförfattare till raden av konstyttringar. Pers bok finns i alla bibliotek i kommunen och även till försäljning på flera platser.

2017

Birgitta Ytfeldt

För sitt arbete och engagemang i föreningen Flåsjöjäntan har hon skapat en

mötesplats för kvinnor från olika kulturer där man delar med sig av sina erfarenheter, hjälper och stöttar varandra.


Maud Persson, Tullingsås

Maud är synonymt med kultur och aktiviteter i Tullingsås. Hennes målmedvetenhet när det gäller att ordna evenemang och aktiviteter, bland annat konserter, är helt fantastisk.

Tidigare kulturstipendiater

Kultur­stipen­dium
– föreslå eller ansök

Ideell förening, organisation eller privatperson kan skicka förslag på stipendiat senast 31 mars varje år. Använd webb­formuläret här på sidan eller skicka med post till:


Barn-, kultur- och utbildnings­nämnden

Box 500

833 24 Strömsund

Kultur­stipen­diater 2020

Margareta Stjerna

Margareta Stjerna

Alf Redelöv och Lena Johansson

Alf "Putte" Redelöv och Lena Johansson

Kontakta oss

Kultur- och fritidsavdelningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: