På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Kulturstipendium

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden delar varje år ut kulturstipendium för att stödja och uppmuntra verksamhet inom litteratur, musik, konst, teater, foto, film, konsthantverk, hembygdsverksamhet med mera. Stipendiet är på 8.000 kronor som kan delas mellan två stipendiateroch sökas av enskilda personer.

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden tar beslut om stipendiat. Nämndens ordförande delar ut stipendiet under aktivitetsdagen Make Your Day den 22 augusti på hembygdsgården i Strömsund. Dagen är tänkt att på olika sätt uppmärksamma tillgänglighet, mångfald och kultur för att få ett samhälle som är till för alla.

På grund av smittrisk av covid-19 ställs Make Your Day in år 2020. Kulturstipendierna kommer att delas ut under hösten.

Kulturstipendium: förslag eller ansökanUppgifter om den som nominerat
Uppgifter om den som nomineratDe senaste fem årens kulturstipendiater

2019

Karin Nilsén Andersson

För Karins slöjdande och återbrukstänk och för att hon med glädje och lust sprider slöjdandets fröjd bland unga och gamla som hon gjort i årtionden. För hennes samarbeten med andra konstnärer, slöjdare, föreningar och organisationer och för hennes lust att inspirera och intressera.

 

Susanne Östensson Backlund

Från sin arbetsplats på Galleri Katten berikar Susanne kulturlivet med såväl egen konst som utställningar av andra konstnärer. Lovvärt är även hennes engagemang för barns och ungdomars konstnärliga skapande, genom välbesökta kulturfritids och andra lovaktiviteter. Sannas verk har visats på utställningar men kan även upplevas på skolor och vårdcentraler i kommunen. Susanne intresserar sig för dekorationsmålning och vill fördjupa sig inom kurbitsmålning genom att gå en kurs hos Åse Larsjo.

2018

Martin Hedman

Martin har ett stort intresse att lära andra. Både bakom kameran och i rollen som arrangör av workshop med professionell fotograf strävarpersonen efter kvalitet och fokuserar på förnyelse och förbättring. Hans verk har synts i olika sociala medier, i tidningar och även i tv. Martin delar med sig av sina verk och sprider en vacker bild av Strömsund och Jämtland. Med sitt brinnande intresse för fotografering, stora engagemang för konstformen inom föreningsarbetet  sätter Martin Strömsund på kartan.


Per Wik

Per är en mångsysslare inom kulturella uttryck. Han har stått på scenen i olika konstellationer inom musik och teater, nu senast i Arnljot-spelen. Per har många uttryck såsom dans, musik och sång. Han målar även under sin fritid och har ställt ut sin konst under konstens vecka i Hammerdal.

Vi kan även lägga till barnboksförfattare till raden av konstyttringar. Pers bok finns i alla bibliotek i kommunen och även till försäljning på flera platser.

2017

Birgitta Ytfeldt

För sitt arbete och engagemang i föreningen Flåsjöjäntan har hon skapat en

mötesplats för kvinnor från olika kulturer där man delar med sig av sina erfarenheter, hjälper och stöttar varandra.


Maud Persson, Tullingsås

Maud är synonymt med kultur och aktiviteter i Tullingsås. Hennes målmedvetenhet när det gäller att ordna evenemang och aktiviteter, bland annat konserter, är helt fantastisk.

2016

Madeleine Aaraas, Gäddede 

För sitt brinnande intresse och engagemang inom kulturlivet i Frostviken. 

Madeleine är en av initiativtagarna till ”Sommarmusik i Frostviken”, en välbesökt festival där det finns kultur för alla åldrar och där unga kulturutövare uppmärksammas och lyfts fram.

Madeleine är trumpetare och aktiv musiker som bland annat varit med i Estrad Norrs uppsättningar och turnerat i Jämtlands län. Med sitt stora engagemang lyfter hon kulturlivet i hela Frostviken. 


Matthias Schaletzky, Hammerdal 

För sitt starka engagemang som kantor inom Hammerdals och Gåxsjös församlingar. I sitt arbete med kyrkokörerna och jämtländska musiker har han framfört stora konserter med musik av de stora mästarna från olika epoker. 

Matthias arrangerar ”Musik i sommarkväll” där både lokala och internationella
musiker medverkar för att berika orterna med musikupplevelser av olika genrer. 

Matthias har genom sitt arbete och engagemang visat att musiken är en viktig del i bygdens rika kulturliv. 

2015

Christer Birgersson, Strömsund

För att han med sitt brinnande engagemang i Ströms hembygdsförening under många år utvecklat, förnyat och på så sätt bidragit till att bevara vårt kulturarv vid Ströms hembygdsgård. Idag är den underbara miljön en populär turistattraktion och en oas för kommunens invånare.

2014

Jon Henric Andersson, Tullingsås

För sitt moderna musikaliska artisteri med inslag av traditionell samisk kultur.


Ulla Olofsson

Som uppmuntran till fortsatt skapande inom bildkonsten.

Tidigare kulturstipendiater

Kulturstipendium
– föreslå eller ansök

Ideell förening, organisation eller privatperson kan skicka förslag på stipendiat senast 31 mars varje år. Använd webbformuläret här på sidan eller skicka med post till:

 

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden

Box 500

833 24 Strömsund

Kulturstipendiater 2019

Karin Nilsén Andersson

Karin Nilsén Andersson.

Kontakta oss

Kultur- och fritidsavdelningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 14 augusti 2020