Lyssna på sidan Lyssna
Sex kvinnor med instrument sitter och står runt en bil.

Ulla Wrethagen med sin gitarr och musikkollegorna i Violet Green. Foto: Amanda Lindgren/pressbild

Pressmeddelande • Publicerad:

Ulla Wrethagen får 2024 års stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne

Ulla Wrethagens musikaliska bredd spänner över många genrer och flickan från Görvik som började sin karriär på blockflöjt och gitarr arbetar idag som professionell kulturutövare. Nu får hon 2024 års stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne.

Ulla Wrethagen är född 1965 och är uppväxt i Görvik, Hammerdal. Blockflöjt och gitarr var hennes första instrument då hon började i den kommunala musikskolan. Under gymnasieåren i Strömsund spelade hon trummor för Börje Johansson och kontrabas för Gösta Sundström, och ingick även i visgruppen Flattmelja som Gösta startade. Gruppen turnerade både i och utanför Jämtland och sedan återföreningen 2016 har de varje sommar gjort en sexdagarsturné, främst i byar i Strömsunds kommun. Ulla skrev även manus och musik till en musikteater i slutet av gymnasietiden. Ensemblen bestod huvudsakligen av elever från musikskolan.

Musik och teater i Stockholm

Efter gymnasiet flyttade Ulla till Stockholm och studerade musikvetenskap. Hon arbetade som musiker på Unga Klara/Stadsteatern i många år och har varit engagerad i flera fria teatergrupper. Ulla har också arbetat som barn- och ungdomsledare inom musik och teater. Under åren har hon startat flera band inom olika genrer: Tugga Terrier, Nurse Diesel samt Capital Country och hon har varit medlem i Urban Turban i flera olika konstellationer.

Hyllar kvinnliga pionjärer

År 2013 startade Ulla bandet Violet Green som sedan dess turnerat flitigt med föreställningen Tell it like this som hyllar bluesens och rockens kvinnliga pionjärer. Musikgenrerna spänner över blues, gospel, soul, rhythm & blues och rock. Violet Green har spelat i Jämtland vid ett flertal tillfällen.

Stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne

Nu får Ulla Wrethagen 2024 års stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne, efter nominering av kulturskolans pedagoger och beslut i barn-, kultur- och utbildningsnämnden. Hans-Erik var en framstående musiker och tonsättare, känd i Sverige och utomlands, som under ett antal år arbetade som kultur- och fritidschef i Strömsunds kommun.


– Stipendiet är ett fint sätt att uppmärksamma vår fantastiska kulturskola som funnits i många år och även att minnas Hans-Erik som gjorde så stora insatser för vårt kulturliv. I år har vi en stipendiat som verkligen visar bredd på genre och som även lagt vikt vid att uppmärksamma kvinnliga musiker och tonsättare i sin kulturutövning. Det är hedrande att få dela ut årets stipendium till Ulla Wrethagen, säger Sara Kjellsdotter, (S), ordförande barn-, kultur- och utbildningsnämnden.

Utdelning under kulturveckan

Stipendiet på 8.000 kronor delas ut i samband med invigningen av kulturgryningsveckan den 3 februari på Allaktivitetshuset Saga i Strömsund.


Mer information
Sara Kjellsdotter, nämndsordförande, 070-218 82 17

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: