Lyssna på sidan Lyssna

Elin Jonsson är årets mottagare av stipendiet till Hans-Erik Dahlgrens minne. Foto: Ulf B Jonsson

Pressmeddelande • Publicerad:

Elin Jonsson får stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne

Elin Jonsson är musiker, riksspelman och pedagog från Strömsund. Uppvuxen i en folkmusikfamilj fanns den traditionella musiken och dansen alltid närvarande och Elin började tidigt spela fiol. Nu får hon 2020 års stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne.
– Jag blev så glad! Det känns väldigt fint och hedrande att få ta emot det här stipendiet, säger Elin Jonsson.

Elin har utbildat sig till fiolpedagog vid Musikhögskolan Ingesund och har en master i nordisk folkmusik från Kungliga Musikhögskolan, Syddansk Musikkonservatorium, Sibelius Akademin och Ole Bull Akademien.

Musikalisk barndom i Strömsund

Elin började som två-åring spela fiol i suzukigrupp och fortsatte sedan med fiollektioner på kulturskolan där hon under många år spelade i Familjeorkestern under ledning av Hans-Erik Dahlgren.

– Det var första gången jag spelade i orkester och jag lärde mig massor. Jag minns Hans-Erik som en inspirerande och oerhört kunnig person, berättar Elin.

Pedagog och riksspelman med bred palett

​Idag är Elin bosatt i Umeå och arbetar som fiolpedagog och frilansande musiker. Hon undervisar både på kulturskolan i Umeå och på Framnäs Folkhögskola. Dessutom är hon aktiv i flera olika band som spelar konserter i hela Europa. År 2012 tog Elin emot Zornmärket i silver och kan titulera sig Riksspelman. Med grunden i traditionen och en spelstil som rör sig obehindrat mellan olika genrer och uttryck är Elin en musiker med en bred palett.

Stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne

Elin är den fjärde mottagaren av stipendiet till Hans-Erik Dahlgrens minne som ska gå till en före detta elev i kulturskolan som arbetar som professionell kulturutövare. Stipendiaten får ett diplom och 8 000 kronor.

– Det är stor glädje att återigen få dela ut stipendiet. Kulturskolan bidrar till att lägga grunden för ett kulturellt skapande hos barn och unga. Detta utvecklar individen, erbjuder en meningsfull sysselsättning samt bygger framtida kulturproducenter och konsumenter, säger Lena Johansson (S), ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden.

Stipendieutdelning 2 februari

Söndagen 2 februari delas stipendiet ut på Allaktivitetshuset Saga i samband med invigningen av Kulturveckan. Då kommer Elin Jonsson också att göra en konsert.

– Jag gläder mig till att komma hem till Strömsund och spela, säger hon.

 

Mer information

Lena Johansson, nämndsordförande, 070-200 57 73

Elin Jonsson, stipendiat, 070-668 05 43

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: