Lyssna på sidan Lyssna

Mikael Rönnberg, Bodø, är i grunden klassiskt skolad men han är en mycket allsidig musiker. Nu prisas han för sin musikaliska gärning. Foto: Erica Hebbert

Pressmeddelande • Publicerad:

Mikael Rönnberg är 2021 års stipendiat till Hans-Erik Dahlgrens minne

Mikael Rönnberg är anställd som ö-musikant i Røsts kommun i Norge. Han undervisar på Nord Universitet i Bodø och är även en aktiv frilansmusiker. Mikael har en bred musikalisk bakgrund och är utbildad pianist, sångare och kyrkomusiker med lång erfarenhet som körledare, sångpedagog, ackompanjatör, bandmusiker och dirigent.
– Jag är glad, hedrad och stolt! Jag kände ju Hans-Erik och att få associeras med honom värmer verkligen, säger Mikael Rönnberg.

Mikael Rönnbergs väg in i musikerlivet började med den kommunala musikskolan i Hoting.

Gedigen musikalisk utbildning

Efter grundskolan i Hoting gick han på musikgymnasiet i Östersund följt av Kappelsbergs folkhögskola, Härnösand, vilket ledde till studier vid musikkonservatoriet i Trondheim. Mikael har sedan fortsatt att vidareutbilda sig och har bland annat en kyrkomusikerutbildning från Musikkonservatoriet i Tromsø och en Masterexamen i sång från Griegakademiet i Bergen. Mikael är sedan 1995 bosatt i Bodø. Han fick Bodø kommuns kulturpris 2009 och är nu anställd som ö-musikant i Røsts kommun i Norge.

Allsidig musiker med stor bredd

​Mikael är i grunden klassiskt skolad men han är en mycket allsidig musiker som gärna håller på med gospel, pop, opera, rock, visa, jazz, dansband och folkmusik. Han känner sig stolt över sin hembygd och kommer så ofta han kan till våra trakter både privat och för att musicera.

– Särskilt i dessa tider, när hemlängtan är så stor, känns det extra härligt att man tänker på mig där hemma, berättar Mikael.

Om stipendiet

Hans-Erik Dahlgren var en framstående musiker och tonsättare, känd både nationellt och internationellt. Han arbetade under ett antal år som kultur- och fritidschef i Strömsunds kommun. Stipendiet till Hans-Erik Dahlgrens minne delades ut för första gången 2017 och ska gå till en före detta elev i kulturskolan som arbetar som professionell kulturutövare. Stipendiaten får ett diplom och 8.000 kronor.

– Det är en stor glädje att för femte gången få dela ut stipendiet. Musikskolan som sedan blev kulturskolan har genom året väckt och stimulerat många ungas kulturintresse och det är härligt att nu få uppleva dem som tagit steget och blivit professionella, säger Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden.

Utdelning under digital kulturvecka

På grund av coronapandemin genomför vi nästa års kulturvecka, vecka sex, digitalt. Då hyllar och delar vi ut stipendiet till Mikael Rönnberg via länk. Konserterna, som stipendiaten brukar göra runt om i kommunen, flyttas fram tills vi får resa och samlas igen. Det ser vi fram emot!


Mer information

Lena Johansson, ordförande barn-, kultur- och utbildningsnämnden, 070-200 57 73

Mikael Rönnberg, stipendiat, +47 905 03 540

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: