Lyssna på sidan Lyssna
Kvinna vid piano.

Erika Sjödin kommer ursprungligen från Kyrktåsjö men bor och verkar nu i Örnsköldsvik. Foto: Charlotte Nordin

Pressmeddelande • Publicerad:

Erika Sjödin får 2022 års stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne

Erika Sjödin är kantor med passion för körledning och gospel. Sedan 2001 leder hon kören All for One GospelChoir som ger konserter i och utanför landets gränser.
– Tack så hemskt mycket, vilket fantastiskt erkännande för en kulturarbetare!, utbrister en överväldigad pristagare.

Erika Sjödin är född och uppväxt i Kyrktåsjö där hon började sin musikaliska bana som elev i musikskolan. Den är oerhört viktig menar hon, för barn och unga som inte är intresserade av idrott är kulturskolan ofta allt.

Lyfter kulturskolan

Erika Sjödin vill särskilt hylla och tacka de fyra pedagoger hon hade under åren på kulturskolan, några av dem arbetar fortfarande kvar.

– De har varit så viktiga för mig och många andra duktiga musiker som börjat hos dem och sedan gått vidare. En av dem betydde särskilt mycket och hon väckte mitt intresse för gospel. Utan henne och kulturskolans fantastiska lärare hade hela mitt liv sett annorlunda ut, berättar hon.

Kantor med passion för gospel

Erika fortsatte sina musikstudier vid Mellansels folkhögskola och tog kantorsexamen. Nu arbetar hon som kantor i Svenska Kyrkan Örnsköldsvik där hon ges möjlighet att leva ut sitt stora intresse för körledning och särskilt för gospel.

Erika leder flera körer bland annat All For One GospelChoir som hon jobbar med sedan 2001. Kören förgyller församlingslivet i Örnsköldsvik men turnerar även i Sverige och utomlands. Erika reser också runt och leder inspirerande workshoppar med andra körer.

Stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne

Hans-Erik Dahlgren var en framstående musiker och tonsättare, känd både nationellt och internationellt, som under ett antal år arbetade som kultur- och fritidschef i Strömsunds kommun. Stipendiet till Hans-Erik Dahlgrens minne delades ut för första gången 2017 och ska gå till en före detta elev i kulturskolan som arbetar som professionell kulturutövare. Stipendiaten får ett diplom och 8.000 kronor.

 

– Jag är så glad att få dela ut det här stipendiet. När jag hör stipendiaterna får jag bekräftat vad vi redan vet, nämligen att kulturskolan verkligen gör skillnad för barn och unga, säger Lena Johansson, (S), ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden.

Stipendieutdelning under kulturveckan

Stipendiet delas ut i samband med invigningen av kulturgryningsveckan den 5 februari på Allaktivitetshuset Saga i Strömsund.

 

Mer information

Lena Johansson, nämndsordförande, 070-200 57 73

Erika Sjödin, stipendiat, 0660-26 64 12

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: