På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Anmälan och avgifter

För att få sälja tobak eller folköl måste du anmäla det till Strömsunds kommun. Du måste även betala en årlig tillsynsavgift.

Så gör du anmälan om försäljning

Om du som butiksägare vill anmäla försäljning av folköl och/eller tobak ska du fylla i och skicka in en anmälningsblankett till miljö- och byggavdelningen. Du ska skicka in anmälan senast den dag som försäljningen börjar. Det är ett lagbrott att inte anmäla försäljningen.

 

När vi tagit emot din anmälan skickar vi ett bevis på att du anmält försäljning av folköl och/eller tobak och debiterar dig för tillsynsavgiften.

Viktigt att anmäla ägarbyte

Vid ägarbyte ska du som butiksägare anmäla det till miljö- och byggavdelningen. Det är viktigt eftersom rätten att sälja folköl och/eller tobak inte automatiskt följer med till den nya ägaren. Det är också viktigt att anmäla ägarbytet så att den nya ägaren får fakturan för tillsynsavgiften.

Om du slutar sälja folköl eller tobak

Om du som butiksägare inte längre vill sälja folköl och/eller tobak ska du anmäla det till miljö- och byggavdelningen så att vi inte skickar faktura på tillsynsavgiften.

Avgift för tillsyn

Vi tar ut en årlig tillsynsavgift som täcker kostnaden för allt tillsynsarbete. Den inkluderar:

  • tillsynsbesök i butik
  • eventuellt provköp
  • utredningsarbete
  • samordning av tillsynsarbetet
  • dekaler och annat material.

Avgiften per varuslag (tobak, folköl respektive de läkemedel som omfattas av lagen (2009:730) om handel med vissa receptfria läkemedel) är 600 kronor per år. Har du anmält försäljning av alla tre varuslagen ska du betala full avgift för ett av dem och 50 procent vardera för de andra två. Det betyder att den totala kostnaden blir 1.200 kronor per år om du säljer alla tre produkter.

Debiteringen

Alla försäljningsställen av folköl och/eller tobak som är registrerade i miljö- och byggavdelningens databas debiterar vi årligen en tillsynsavgift.

 

Nya försäljningsställen debiterar vi full tillsynsavgift för det året anmälan kommer in.

Fakta

Vid ägarbyte behöver den nya ägaren inte betala innevarande års tillsynsavgift om den gamle ägaren gjort det. Den gamla ägaren kan vid försäljningen ta ut en del av tillsynsavgiften från den nya ägaren.

Kontakta oss

Miljö- och byggavdelningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 20 augusti 2019