På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Tillsyn folköl och tobak

Strömsunds kommun är enligt alkohollagen och tobakslagen skyldig att utöva tillsyn på ställen som säljer sådana varor. Målet är att alla försäljningsställen av folköl och tobak ska få minst ett tillsynsbesök per år av oss. Vi informerar då om reglerna vid försäljning, kontrollerar att du följer dem och stöttar dig som butiksägare att klara kraven som ställs i lagen.

Du som ägare eller butiksansvarig är ansvarig för att försäljningen av folköl och tobak på försäljningsstället sker i enlighet med reglerna i alkohollagen och tobakslagen. Du som ägare eller butiksansvarig är ansvarig för att personalen blir utbildad i försäljningsreglerna och de rutiner som butiken har tagit fram vid försäljning.

Punkter under tillsynsbesöket

Vid tillsynsbesöket tar vi upp följande punkter med dig som ägare eller ansvarig i butiken:

  • Rutiner för försäljning i egenkontrolls- och egentillsynsprogrammet.
  • Försäljningsregler.
  • Om många unga försöker köpa.
  • Vid vilken ålder ni kontrollerar legitimation.
  • Kontroll av dekal om åldersgräns.
  • Kontroll av marknadsföring och reklam.

I de fall vi upptäcker brister under tillsynen i butiken åtgärdar vi oftast det direkt under besöket. Går inte det bestämmer vi en tid för ett uppföljande tillsynsbesök. Då ska bristerna vara åtgärdade.

Samordnad tillsyn vid behov

Det är miljö- och byggavdelningen som sköter folköls- och tobakstillsynen på försäljningsställena i Strömsunds kommun. Vid behov genomför vi också samordnad tillsyn tillsammans med polisen.

Krav på egentillsyn

Alla som säljer tobak och folköl är skyldiga att utföra egenkontroll eller egentillsyn.

Behöver du material?

Miljö- och byggavdelningen delar ut dekaler om åldersgräns och

program för egenkontroll och egentillsyn vid behov.

Tipsa oss!

Om du upptäcker att en butik inte följer de regler som gäller vid försäljning av folköl och tobak är vi på miljö- och byggavdelningen tacksam om du tipsar oss.

 

Kontaktuppgifterna finns i Kontakta oss-rutan.

Kontakta oss

Miljö- och byggavdelningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 11 juni 2019