Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Vattenglas.

Vatten­skydds­områden

Tillgången till rent dricksvatten är livsnödvändig. Vattenskyddsområdena i kommunen ska skydda våra viktigaste vattentäkter.

Att vi har tillgång till rent vatten är en av våra viktigaste naturresurser. Vattenförsörjningen är också ett mycket angeläget samhällsintresse. Att långsiktigt skydda våra vattentillgångar är därför viktigt. Vi arbetar på ett förslag för att upprätta fler vattenskyddsområden.

Vad är ett vattenskyddsområde?

Ett skyddsområde för en vattentäkt ska öka medvetenheten hos alla boende och verksamma inom området om behovet att värna vårt vatten. Skyddet är till för att minska risken för olyckor och konsekvenserna om en olycka sker.

Vi har beslutade vattenskyddsområden för våra vattentäkter i:

  • Hammerdal
  • Strömsund
  • Gäddede
  • Rörström
  • Hoting
  • Backe

Hur skyddar vi vattnet?

Kommunen utfärdar föreskrifter för vattenskyddsområdena. De reglerar

hur olika verksamheter får drivas och hur hanteringen av vissa ämnen får ske inom området. Många skyddsområden är indelade i olika zoner. På det sättet kan vi anpassa behovet av skydd till de olika riskerna i området.

Viktigt att tänka på

Det är viktigt att du som bor eller driver verksamhet i ett skyddsområde är medveten om vilka restriktioner som finns. Vi kräver många gånger tillstånd för att driva en verksamhet eller för att hantera vissa ämnen inom en skyddszon. Ta därför kontakt med kommunen i god tid innan du startar en verksamhet eller vidtar en åtgärd.

Vilka vattenskyddsområden finns?

Strömsunds vattentäkt (Långön)PDF

Hammerdals vattentäktPDF

Hoting vattentäktPDF

Gäddede ytvattentäktPDF

Rörström vattentäktPDF

Backe vattentäktPDF

Fakta

Kontakta räddnings­tjänsten, 112, vid olyckor eller andra mer akuta händelser inom ett vatten­skydds­område.

Kontakta oss

AVA-enheten

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: