Vatten är en förutsättning för allt liv. Dricksvatten brukar också kallas för vårt viktigaste livsmedel. Vårt vatten är alltså en mycket viktig resurs och något vi ska vara rädda om.
Bor du i någon av tätorterna har du vanligtvis kommunalt dricksvatten i kranen. Då har vattnet passerat något av våra vattenverk och lever upp till kraven på renhet och håller hög kvalitet. För dig som har eget dricksvatten gäller det att själv se till så att vattnet håller bra kvalitet. Ett bra sätt att göra det på är att regelbundet analysera sitt brunnsvatten. Då vet du om kvaliteten förändras och om du behöver åtgärda något med brunnen.
Ibland kan vattnet se annorlunda ut. Det kan bero på att avlagringar lossnar från ledningarna när vattenhastigheten och strömningsriktningen ändras, till exempel vid läckage eller när vattnet stängs av.
Vanliga orsaker och åtgärder
Ta för vana att regelbundet rengöra silarna på armaturerna så att de inte blir igensatta.
Efter vattenläckor är det vanligt att det förekommer störningar i vattenleveransen, till exempel missfärgat vatten och luftstötar. Det är helt normalt och går över om du spolar en stund.
När det finns misstanke om att dricksvattnet innehåller mikroorganismer, som kan göra dig sjuk, rekommenderar vi att du kokar dricksvattnet. Kokningen dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.
Gör så här:
Observera att barn inte bör leka i vattenspridare, barnbassänger och liknande när vi gått ut med rekommendation att koka vattnet. Att hämta annat dricksvatten vid anvisade tappställen är ett alternativ/komplement till att själv koka det. Ta reda på om vi har tappställen eller har ställt ut tankar med dricksvatten. Ett alternativ kan vara att köpa dricksvatten på flaska.
Har du dåligt tryck i kranen och misstänker en vattenläcka? Då ska du felanmäla det till oss så vi kan åtgärda problemet.
Till felanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
AVA-enheten
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: