Lyssna på sidan Lyssna
Barn leker med lego.

Giftfri vardag

Ämnen farliga för miljön och hälsan finns i stort sett i allting omkring oss i vardagen – i mat, kläder, möbler, elektronik, hygienprodukter och leksaker. Som konsument kan det vara svårt att veta hur farligt det är och hur man kan minska riskerna.

Antalet kemikalier i samhället är mycket stort och det är inte känt hur alla påverkar hälsan och miljön på lång sikt. Det har visat sig att vissa ämnen kan vara allergiframkallande eller påverka hormonerna i kroppen. Det finns också kemikalier som kan öka risken för cancer och påverkar möjligheten att få biologiska barn. Barn är känsligare än vuxna för kemikaler.

Så påverkar kemikalier kroppen

Kemikalier kan vara akut giftiga, orsaka allergi eller lagras i våra kroppar. Vi blir på olika sätt påverkade av det vi har omkring oss i vardagen, till exempel vid inandning av ämnen som dunstar från rengöringsmedel, genom upptag i huden av kosmetiska produkter eller när barn suger på föremål.

Mer och mer plast

Plast finns överallt och produktionen ökar ständigt. Plast är en stor grupp av material: hårda och starka som i en cykelhjälm, eller mjuka och böjbara som i en plastmatta. Plast finns i förpackningsmaterial, plastpåsar, din dator,
telefon, köksapparater, kläder, skor, golv, knappar, små detaljer
överallt.


Problemet med plasten är att dess byggstenar och tillsatsämnen kan vara farliga och ofta ”svettas ut” under plastens livstid och sprids. Varje år släpps många tusentals ton tillsatsämnen ut bara i Sverige.  

Naturskyddsföreningens information om plaster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kemi­kalier i tyger

Visste du att det går åt cirka fyra kilo kemikalier för att producera ett kilo tyg?


De flesta är inte farliga. Men följande typer är cancero­gena, hormon­störande och nerv­skadande:

  • Formal­dehyd ska motverka att kläderna skrynklas eller krymper.
  • Hormon­störande ftalater används i tryck på tröjor.
  • Bly är nerv­skadande och används när kläderna färgas.
  • Bakterie­dödande biocider används i tränings­kläder.

Tvätta först
– använd sen!

Tänk på att alltid tvätta nya textilier innan du använder dem!

Välj rätt plast

Köp helst plastpro­dukter som är tillverkade inom EU. Vi har en strängare lagstiftning inom EU vilket gör att produkterna som är tillverkade i medlems­länderna nästan alltid innehåller mindre farliga tillsats­ämnen.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: