Maten vi äter här i Sverige står för ungefär en fjärdedel av en individs klimatpåverkan och produktionen av maten är inte alltid hållbar. Fundera över vad du kan förändra, och tänk på att också minska matsvinnet för din plånboks skull.
Om du vill värna om miljön och klimatet är det bästa du kan göra att minska din köttkonsumtion och sluta slänga ätbar mat. Att välja ekologisk eller KRAV-märkt mat innebär också många fördelar både för miljön och hälsan.
LIvsmedelsverkets tips om miljösmarta matval Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Omkring 40 procent av det som produceras äts eller dricks aldrig upp. Det är hushållen som står för den största delen av svinnet. Varje år slänger varje person i Sverige cirka 37 kilo ätlig mat och dryck i soptunnan.
Livsmedelsverkets tips om matsvinn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du får kompostera förmultningsbart köksavfall om det sker utan risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön. Du måste alltid lämna in en anmälan till miljö- och byggnämnden.
Strömsunds kommun
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: