Maten vi äter står för en omfattande del av vår miljöpåverkan. Genom smarta val kan vi äta mer planetvänligt. Tänk på att också minska matsvinnet, det vinner både miljön och din plånbok på.
Om du vill värna om miljön och klimatet är det bästa du kan göra att minska din köttkonsumtion och sluta slänga ätbar mat. Att välja ekologisk eller KRAV-märkt mat innebär också många fördelar både för miljön och hälsan. KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.
Källa: Livsmedelsverket
Att producera mat orsakar bland annat växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar till övergödning. Allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten. Ett hushåll beräknas kunna spara mellan 3.000 och 6.000 kronor på att minska sitt svinn.
Källa: Världsnaturfonden
Du får kompostera förmultningsbart köksavfall om det sker utan risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön. Du måste alltid lämna in en anmälan till miljö- och byggnämnden.
Testa dig själv i Livsmedelsverkets matsvinnskoll.
Till matsvinnskollen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Strömsunds kommun
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: