På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Vegetarisk mat i stekpanna.

Mat och matsvinn

Maten vi äter står för en omfattande del av vår miljöpåverkan. Genom smarta val kan vi äta mer planetvänligt. Tänk på att också minska matsvinnet, det vinner både miljön och din plånbok på.

Om du vill värna om miljön och klimatet är det bästa du kan göra att minska din köttkonsumtion och sluta slänga ätbar mat. Att välja ekologisk eller KRAV-märkt mat innebär också många fördelar både för miljön och hälsan. KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Så kan du äta mer planetvänligt

  • Ät mindre kött – och välj bättre kött när du äter kött
    I dag äter vi enligt Livsmedelsverket i snitt 50–55 kilo per person och år, vilket motsvarar 43–47 kilo tillagat kött och chark.
  • Välj viltkött och egenodlade grönsaker
    I vår kommun är många jägare och älgkött är ett bra och lokalproducerat alternativ. Egen odling av grönsaker och potatis är också snällt mot planeten.
  • Ät mer grönt och färgrikt
    Det är både klimatsmart och nyttigt att basera matvalen på baljväxter, rotsaker, kålväxter, grönsaker och fullkornsprodukter.
  • Välj frukt och grönsaker efter säsong
    De smakar bättre, kostar mindre och skapar mindre koldioxidutsläpp.
  • Ät upp allt – sluta släng mat!
    Idag når 1/3 av det som produceras inte din mage och hushållen står för den allra största delen av svinnet.
  • Ät inte anonym mat
    Varifrån kommer maten som du har på tallriken? Hur har den odlats och vuxit upp?
  • Ät mindre onödigt
    Visste du att tomma kalorier som chips ger 20 gånger så stor klimatpåverkan som potatis?

Källa: Världsnaturfonden

Miljön vinner på minskat svinn

Att producera mat orsakar bland annat växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar till övergödning. Allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten. Att minska svinnet är därför att göra en insats för miljön.

Pengar att spara

Enligt Naturvårdsverket slänger vi varje år cirka 19 kilo ätbar mat i soporna och

26 kilo mat och dryck hälls bort i slasken. Ofta beror det på att vi inte hinner äta upp den i tid. Ett hushåll beräknas kunna spara mellan 3.000 och 6.000 kronor på att minska sitt svinn.

Så kan du minska ditt matsvinn

  • Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
  • Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys.
  • Förvara maten rätt: Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt, då håller maten längre. Bra kylskåpstemperatur är + 4 °C. Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.
  • Undvik att förvara mat i direkt solljus.
  • De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp.
  • Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.
  • Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras.
  • Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.

Källa: Världsnaturfonden

Vill du kompostera ditt köksavfall själv?

 

Om du vill kompostera köksavfall behöver du lämna in en anmälan till miljö- och byggnämnden. Du får kompostera förmultningsbart köksavfall om det sker utan risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön. Kompostbehållaren ska vara skadedjurssäker och bör även vara isolerad. I en isolerad kompostbehållare fungerar nedbrytningen bättre och risken för lukt och flugor minskar. Tänk ändå på avståndet till grannarna när du väljer var kompostbehållaren ska stå.

Mer information om kompostering

Jorden sedd från rymden.

Tips för lägre energiförbrukning i köket

  • Använd vattenkokare.
  • Använd lock på kastrullen.
  • Stäng av plattan innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen.
  • Använd ugnens eftervärme och laga fler rätter när den ändå är varm.

Slänger du onödigt mycket mat?

Testa dig själv i Livsmedelsverkets matsvinnskoll.

Till matsvinnskollenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 14 mars 2018