Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Vegetarisk mat i stekpanna.

Mat och matsvinn

Maten vi äter står för en omfattande del av vår miljöpåverkan. Genom smarta val kan vi äta mer planetvänligt. Tänk på att också minska matsvinnet, det vinner både miljön och din plånbok på.

Om du vill värna om miljön och klimatet är det bästa du kan göra att minska din köttkonsumtion och sluta slänga ätbar mat. Att välja ekologisk eller KRAV-märkt mat innebär också många fördelar både för miljön och hälsan. KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Så kan du minska matens miljöpåverkan

  • Minska på köttportionen och ät mer vegetariskt. Det är bra att ersätta en del av köttet med vegetabilier som rotfrukter, spannmål, ärter och bönor.
  • Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt.
  • Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker, och välj känsligare frukter och grönsaker efter säsong.
  • Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön utan att bidra med så mycket näring.
  • Minska svinnet – förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester.

Källa: Livsmedelsverket

Miljön och plånboken vinner på minskat svinn

Att producera mat orsakar bland annat växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar till övergödning. Allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten. Ett hushåll beräknas kunna spara mellan 3.000 och 6.000 kronor på att minska sitt svinn.

Så kan du minska matsvinnet

  • Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
  • Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys.
  • Förvara maten rätt: Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt, då håller maten längre. Bra kylskåpstemperatur är + 4 °C. Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.
  • Undvik att förvara mat i direkt solljus.
  • De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp.
  • Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.
  • Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras.
  • Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.

Källa: Världsnaturfonden

Vill du kompostera ditt köksavfall själv?

Du får kompostera förmultningsbart köksavfall om det sker utan risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön. Du måste alltid lämna in en anmälan till miljö- och byggnämnden. 

Mer information om kompostering

Jorden sedd från rymden.

Tips för lägre energi­förbruk­ning i köket

  • Använd vatten­kokare.
  • Använd lock på kastrullen.
  • Stäng av plattan innan maten är färdig och utnyttja efter­värmen.
  • Använd ugnens efter­värme och laga fler rätter när den ändå är varm.

Slänger du onödigt mycket mat?

Testa dig själv i Livsmedels­verkets matsvinns­koll.

Till mat­svinns­kollen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: