På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Logga för matsvinnstävling

Publicerad:

Matsvinnskampanj

Varje månad slängs flera hundra kilo mat i skolmatsalarna. Tallrikssvinnet kostar både stora pengar och påverkar klimatet negativt. Under vår Matsvinnskampanj vill vi lyfta frågan och göra fler medvetna om hur vi tillsammans kan minska på svinnet. I samband med kampanjen sker även en matsvinnstävling mellan grundskolorna i kommunen.

Under februari 2018 slängde grundskolorna ungefär 250 kilo mat. Om vi även räknar med Hjalmar Strömerskolan och serveringssvinnet blir det totala svinnet per månad ungefär 1,4 ton. Det kostar både mycket pengar och resurser, samtidigt som svinnet inte är bra för planeten.

Matsvinnskampanj 2019

Under Klimatveckan 2018 lanserade kommunen en matsvinnstävling mellan grundskolorna, vann gjorde Grevåkerskolan i Hammerdal. År 2019 vill vi öka medvetenheten ytterligare och lyfter därför frågan om matsvinn lite extra under en Matsvinnskampanj som pågår vecka 15 till och med 19.

Matsvinnstävling mellan skolorna

Under Matsvinnskampanjen sker även en matsvinnstävling mellan grundskolorna i kommunen. Mätningen av svinnet sker någon av veckorna under kampanjperioden och gäller tallrikssvinnet per elev, alltså tävlar alla skolor på lika villkor oavsett om skolan är liten eller stor. Slutresultatet presenterar vi på kommunens webbplats och i sociala medier.

Prisutdelning fredag 24 maj

Den skola som minskat sitt matsvinn mest vinner en klimatsmart Nobellunch med servering vid borden fredag 24 maj. Övriga skolor blir serverade samma lunch. Alla skolor får också diplom.

Halvera matsvinnet

Kommunens kostenhet har som mål att servera så klimatsmart mat som möjligt och arbetar ständigt med att försöka minska matsvinnet. Det sker bland annat med hjälp av kostdataprogrammet Mashie som beräknar portionernas storlek och näringsinnehåll. Tanken är att köken ska registrera just det antal portioner som behöver lagas för dagen, och på det sättet inte göra för mycket mat på grund av till exempel skollov eller många sjuka barn. Matsvinnstävlingen blir ytterligare ett sätt att synliggöra vad vi alla på ett enkelt sätt kan bidra med för att värna om planeten.


– Det finns mycket att göra inom det här området och det här är en bra början. Mitt personliga mål är att vi ska lyckas halvera hela vårt matsvinn. Det skulle både miljön och vår ekonomi tjäna på. Just nu ser vi också över våra matsedlar för att få ned råvarukostnaderna och byta ut dyra, klimatpåverkande råvaror mot exempelvis mer grova grönsaker. Det är viktigt att barnen från tidig ålder får kunskap om varför vi ska vara rädda om våra resurser och inte slänga bra mat i onödan. Det gäller ju dessutom både i skolan och hemma, säger kostchefen Jörgen Jönsson.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 28 oktober 2019