På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Logga för matsvinnstävling

Publicerad:

Matsvinnstävling

Varje månad slängs flera hundra kilo mat i skolmatsalarna. Tallrikssvinnet kostar både stora pengar och påverkar klimatet negativt. Under Klimatveckan 2018 lanserar Strömsunds kommun en matsvinnstävling för alla grundskolor. Förstapriset är en klimatsmart Nobellunch.

Under februari 2018 slängde grundskolorna ungefär 250 kilo mat. Om vi även räknar med Hjalmar Strömerskolan och serveringssvinnet blir det totala svinnet per månad ungefär 1,4 ton. Det kostar både mycket pengar och resurser, samtidigt som svinnet inte är bra för planeten. Därför lanserar vi ni en matsvinnstävling för alla grundskolor i kommunen.

Pågår vecka 15 till 18

Tävlingen pågår veckorna 15 till och med 18. Under den tiden tävlar eleverna om att slänga så lite mat som möjligt. I tävlingen mäter vi tallrikssvinnet per elev, alltså tävlar alla skolor på lika villkor. Slutresultatet presenterar vi på kommunens webbplats och i sociala medier.

Klimatsmart pris

Den skola som minskat sitt matsvinn mest vinner en klimatsmart Nobellunch med underhållning och servering vid borden. Övriga skolor blir serverade samma lunch. Alla skolor får också diplom.

Enkel insats för miljön

Kommunens kostenhet har som mål att servera så klimatsmart mat som möjligt och arbetar ständigt med att försöka minska matsvinnet. Det sker bland annat med hjälp av kostdataprogrammet Mashie som bland annat beräknar portionsstorlekar och näringsberäknar de portioner vi serverar. Matsvinnstävlingen blir ytterligare ett sätt att synliggöra vad vi alla på ett enkelt sätt kan bidra med för att värna om planeten.

 

– Det finns mycket att göra inom det här området och det här är en bra början. Mitt personliga mål är att vi ska lyckas halvera hela vårt matsvinn. Det skulle både miljön och vår ekonomi tjäna på. Dessutom är det viktigt att barnen från tidig ålder får kunskap om varför vi ska vara rädda om våra resurser och inte slänga bra mat i onödan. Det gäller ju dessutom både i skolan och hemma, säger kostchefen Jörgen Jönsson.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 21 mars 2018